Čína se chlubí odhalením protibetských špehů ve vlastních řadách

Peking – Čínská vláda zcela proti zvyklostem informovala o skupině straníků, kteří měli spolupracovat s disidentskými organizacemi. Disciplinární komise hovoří o 15 představitelích komunistické strany. Ti údajně poskytovali tajné informace dalajlamovi a jeho stoupencům. Celá skupina byla potrestána, o podrobnostech se ale nic neví. V minulosti Peking o podpoře tibetských separatistů komunistickými činiteli vždy mlčel.

Zmíněné aktivity byly prý odhaleny loni během vyšetřování malé skupiny stranických představitelů. Patnáct činitelů dostalo blíže nespecifikované tresty za porušení stranické a politické disciplíny, sdělila disciplinární komise komunistické strany v Tibetu. 

Zatím není jasné, proč byly tyto případy oznámeny právě teď. Zpráva neupřesňuje ani to, k jakým konkrétním disidentským organizacím se straničtí členové připojili, jaké tajné informace poskytli či povahu jejich ostatních činností. 

Přístup novinářů do Tibetu je silně omezený a zprávy z regionu je složité ověřit. Ačkoli oznámení neuvádí jména potrestaných, s největší pravděpodobností se jednalo o etnické Tibeťany vyznávající buddhismus. 

Tibetský mnich
Zdroj: AP/Anupam Nath/ČTK

Zástupci etnických menšin, včetně Tibeťanů a muslimských Ujgurů ze sousední Ujgurské autonomní provincie Sin-ťiang, tvoří šest procent z 86 milionů členů Komunistické strany Číny. Obsazují místa na různé úrovni ve stranickém systému, nejvyššími představiteli strany v regionech jako Tibet jsou ale vždy většinoví etničtí Číňané (Chanové). 

Peking obviňuje tibetského duchovního vůdce dalajlamu, který uprchl do Indie po neúspěšném povstání z roku 1959, ze snah o odtržení Tibetu od Číny. Dalajlama to opakovaně odmítá. Tibeťané si stěžují, že Peking potlačuje jejich náboženství a kulturu. Více než stovka Tibeťanů se od roku 2009 na protest proti politice centrální čínské vlády upálila.