Při „těsném“ průletu asteroidu vědci objevili i jeho měsíc

Praha – Vědci dodatečně objevili měsíc obíhající kolem asteroidu, který v pondělí proletěl relativně blízko Zemi. Ukázaly to radarové snímky Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Asteroid se v době největšího přiblížení dostal k Zemi na 1,2 milionu kilometrů, což je z astronomického hlediska velmi těsné. Pro srovnání: vzdálenost byla zhruba trojnásobná proti té mezi Zemí a Měsícem.

Odborníci průlet využili k pozorováním. Například NASA na asteroid zaměřila své radarové zařízení v Mohavské poušti v Kalifornii a více než třistametrové antény na Portoriku. Ze získaných snímků vyplynulo, že kolem planetky obíhá asi 70metrový měsíc. Ukázalo se také, že samotný asteroid je pouze 325metrový - původně vědci odhadovali jeho velikost na zhruba 540 metrů. 

To, že má planetka doprovod, není nijak neobvyklé. Zhruba 16 procent asteroidů o velikosti 190 metrů a více je binárních. To znamená, že primární asteroid doprovází ještě druhotné těleso. Výjimkou není ani asteroid se dvěma měsíci. 

Asteroid 2004 BL86 poprvé objevili odborníci v roce 2004 při pozorování z amerického státu Nové Mexiko. Výpočty jeho dráhy ukázaly, že se k Zemi nejvíce přiblíží právě v pondělí. Před několika lety Země zažila sérii blízkých průletů asteroidů. V březnu 2013 proletěl ve vzdálenosti 950 tisíc kilometrů asi 140 metrů velký asteroid 2013 ET. Toto těleso bylo téměř osmkrát větší než meteorit, který 15. února téhož roku vybuchl nad ruským Čeljabinskem.

Průlet a dopad meteoritu v Čeljabinsku (březen 2013):

„Podle statistik je pozorováno 650 tisíc planetek, z toho zhruba 400 tisíc už jsme na Zemi pozorovali opakovaně a 18 500 těles dostalo jména. A zhruba 1 500 planetek je potenciálně nebezpečných – jejich dráhy jsou takové, že by se mohly srazit se Zemí,“ upřesňuje ředitel pražské hvězdárny a planetária Marcel Grün.  

Další obdobně blízký průlet asteroidu srovnatelné velikosti se odehraje až za dvanáct let. Planetka pojmenovaná 1999 AN10 se k Zemi přiblíží na 400 tisíc kilometrů. Ještě těsnější setkání nás čeká v pátek 13. dubna 2029, kdy se planetka Apophis dostane na vzdálenost 31 000 kilometrů. Pro zajímavost, je to o zhruba 5 000 kilometrů méně než dráha, po které obíhají geostacionární družice.