Rekordní bouře v USA se nekoná, doprava v New Yorku už funguje

New York – Předpověď, že New York čeká největší kalamita v dějinách, meteorologům nevyšla. Strarosta města Bill de Blasio kritikům vzkázal, že je lepší počítat s horším scénářem a že úřady udělaly vše pro to, aby byli Američané v bezpečí. Hromadná doprava funguje ve městě od rána normálně, v Central Parku napadlo jen 15 centimetrů. Sněhová bouře Juno zkomplikovala život v řadě velkých měst. Stále se očekává, že ve státech New York, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts a New Hampshire napadne až 60 centimetrů sněhu.

Americká národní meteorologická služba přiznala, že její předpověď nevyšla. „Rychle se měnící zimní bouře je obtížné předpovídat, zejména pokud jde o jejich směr. Naše věda urazila velkou cestu, ale v atmosféře je stále příliš mnoho jevů, které jsou pro předpovědi výzvou,“ upozornili meteorologové. Bouře se podle jejich nových informací přesunula velmi rychle na východ a sněhová nadílka je mnohem menší, než se původně zdálo.

Guvernér státu New York Andrew Como včera povolil soukromé výjezdy jen v případech nouze. „Jet po dálnici není žádná legrace. Jde strach z toho, jak rychle se pouhá cesta do velkoprodejny může stát velmi nebezpečná,“ uvedl. Ráno už byla omezení odvolána. Železniční spoje mohou mít zpoždění, ale newyorské metro i příměstská rychlodráha fungují normálně - i když z bezpečnostních důvodů ve víkendovém režimu. Mnohé obchody a úřady, včetně škol, zůstávají ale i dnes zavřené.

  • Guvernér státu New York: „Mnohem radši jsem v situaci, kdy nám přeje štěstí, než když ho nemáme a lidé umírají. Vycházeli jsme z nejlepších informací, co jsme měli.“

Větší potíže způsobila zimní nadílka jen na východním cípu ostrova Long Island, kde meteorologové zaznamenali vítr o rychlosti 75 kilometrů za hodinu. Komplikace způsobilo počasí i ve státě Connecticut. Na některých místech byla naměřena výška nové sněhové pokrývky kolem 60 centimetrů. Se sněhem se potýká Boston a velká část státu Massachusetts. Tam na několika místech vypadl proud, ale vážnější problémy se nečekají. Hlášeny jsou ovšem první záplavy.

Včera byla situace dramatická, ulice zůstaly prázdné

Stav ohrožení vyhlásily státy New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts a New Hampshire.

Jedna z nejrušnějších tříd v New Yorku 8th Avenue zela o půlnoci prázdnotou. Běžně přitom bývá plná aut – jezdí po ní lidé, kteří se vrací třeba z představení na Broadwayi do hotelů či svých domovů. „Takhle to tu nikdy nevypadá, je to skutečně zcela mimořádné. Ulice New Yorku jsou prázdné, starosta zakázal od 23:00 místního času (5:00 SEČ) soukromým autům výjezdy i proto, aby nebránila odklízení sněhu. A zároveň byla zavřena zcela mimořádně veřejné doprava, tedy autobusy i metro, které běžně jezdí nonstop,“ popsal ze zasněžené newyorské třídy Řezníček.

Hogan, obyvatel New Yorku

„Tohle mám rád. Když je v New Yorku bouře, je klid, žádná auta. Můžete si to užít.“

Andrew Cuomo, guvernér státu New York

„I když silnice jsou (znovu) otevřené, tak to neznamená, že byste na nich měli být, pokud na nich skutečně být nemusíte.“

Sněhová bouře ochromila veřejnou dopravu i v Bostonu a přerušila také řadu železničních spojů – včetně hlavní trasy mezi Bostonem a New Yorkem. Letecké společnosti zrušily už více než 7 700 letů, nejpostiženější jsou letiště právě v New Yorku a Bostonu. Lety se začnou obnovovat v průběhu dne. Důsledky ale přetrvají řadu dní a budou ekonomické i politické, předvídá americká televize CNN.

Hrozí nejen sníh, ale i silný vítr a příliv

Se sněhovou bouří přichází do amerických měst také hrozba vysokého větru. „Když se spojí ten téměř hurikánový vítr se sněhem a přílivem, tak může být zaplavena velká část pobřeží. Minimálně dojde k erozi pláží a pobřežního pásu, který byl už postižen superbouří Sandy před dvěma lety,“ upozornil Řezníček, co může situaci ještě zdramatizovat.

Velká část USA má elektrické vedení na venkovních sloupech, takže stačí jeden spadlý strom, který může vyřadit elektrický provoz v rozsáhlé lokalitě a způsobit i několikadenní výpadky elektřiny. Ve výsledku tak bez proudu můžou zůstat až desetitisíce rodin. Elektřina přitom v domácnostech často slouží k vytápění, které je za aktuálního mrazivé počasí obzvlášt důležité.

Zatím největší bouří svého druhu v New Yorku drží bouře z 11. a 12. února 2006, která zasypala newyorské ulice vrstvou sněhu, jež dosahovala až 68 centimetrů.

Kvůli bouři se odkládá vzpomínka na Osvětim

Kvůli přívalům sněhu uzavřela své sídlo v New Yorku Organizace spojených národů. O den se tak posunula vzpomínková akce k výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, které se má zúčastnit mimo jiné izraelský prezident Reuven Rivlin.

Další zrušené akce

Uzavřena byla také Metropolitní opera, která zrušila koncert ruské sopranistky Anny Netrebkové.

Počasí rovněž přerušilo v Bostonu výběr poroty, která má řešit proces s údajným atentátníkem Džocharem Carnajevem.

Svoji činnost omezila i Sněmovna reprezentantů ve Washingtonu – odložila hlasování o některých zákonech z obavy, že by se kvůli počasí nemohla dostavit řada poslanců.