Slováci o Kiskovi: Prezident, jakého jsme ještě neměli

Bratislava – Andrej Kiska je v úřadu slovenského prezidenta teprve sedm měsíců. Aktuálně mu ovšem důvěřuje už 71 procent Slováků. „Je prototypem toho, jak by měl vypadat evropský státník,“ řekl o něm bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář. Chválou na adresu suverénně nejoblíbenějšího politika na Slovensku ale nešetří ani řada politických komentátorů. Na druhou stranu však Kiska zklamal část svých příznivců, když odmítl podpořit sňatky homosexuálů. I tak se ale Slováci vesměs shodují: takového prezidenta jsme ještě neměli. V čem tkví jeho kouzlo, zjišťoval reportér Martin Mikule z pořadu 168 hodin.

Andrej Kiska mění atmosféru na Slovensku (zdroj: ČT24)

„To, co nás dělá šťastnými a naplňuje pocitem radosti nebo hrdosti, není to, kolik věcí a jaké máme na stole, ale s kým můžeme za tím stolem sedět,“ pronesl prezident Kiska v novoročním projevu k národu. O štěstí přitom nehovořil nahodile – už při svém inauguračním projevu zdůrazňoval, že chce být prezidentem, který bude stát za lidmi a myslet na jejich potřeby.

A je v tom důvěryhodný. Image, se kterou vstupoval do politiky, mu zůstala. Slováky nejprve okouzlil svým příkladem miliardáře, který začínal jako prodavač u benzínky v USA. „Hned po revoluci odešel do Ameriky, začínal od píky, získal určitý kapitál, investoval ho, přišel o něj a de facto se vrátil na Slovensko, aby začal znovu,“ líčí přitažlivost jeho životního příběhu bývalý ministr kultury Ladislav Snopko. A nový začátek se mu vyplatil – Kiska vybudoval úspěšnou splátkovou firmu, a když se zabezpečil, založil nadaci Dobrý Anděl, která pomáhá pacientům s rakovinou.

Úspěšný podnikatel a filantrop chtěl ale pomáhat víc: „Když chcete řešit větší problémy společnosti, tak už ta neziskovka nestačí,“ popisuje otcovu výchozí situaci jeho syn Andrej. „Myslím, že otec vzal to dobré, co se naučil v byznysu. Naučil se správně a efektivně komunikovat své motto a krédo lidem. Myslím, že jim dobře vysvětlil, že bere prezidentování jako pomoc lidem,“ dodal Kiska junior, proč podle něho otec se vstupem do úřadu o svoji důvěryhodnost nepřišel.

Prezidenti Zeman a Kiska během piety v Terezíně (zdroj: ČT24)

Popularita slovenských politiků

V předvánočním průzkumu agentury Focus pasovali Slováci Kisku na zdaleka nejdůvěryhodnějšího politika v zemi. Zatímco jemu věří 71 procent z nich, druhý Béla Bugár se za ním umístil jen s 40procentní popularitou, Robert Fico pak získal ještě o procento méně.

Nejen blízkost k lidem, ale i rozhodnost

Po sedmi měsících v čele Slovenska si Kiska nevytvořil jen pověst prezidenta, který myslí na potřeby občanů. Jeho příznivci zároveň oceňují, že umí být rozhodný v důležitých otázkách domácí i zahraniční politiky. Bezprostředně po nástupu do úřadu se pustil do změn v horních patrech justice, kterou většina občanů viní z korupce.

Zároveň vyjádřil jednoznačnou podporu Ukrajině v konfliktu s Ruskem, čímž vynikl mezi spíše opatrnými špičkami středoevropských států. „Určitě bychom nesouhlasili, kdyby si znovu, jako se to v 20. století přihodilo Československu, kdokoliv nárokoval území našeho státu. Kdyby na naše území vnikla cizí vojska,“ zdůraznil potřebu mezinárodní spolupráce při řešení ukrajinské krize v novoročním projevu, ve kterém hodně hovořil o budování a budoucnosti slovenského státu. Podle bývalého velvyslance v USA a Rusku tím Kiska potvrdil, že je vzorem evropského státníka, „který si uvědomuje význam euroatlantické vazby a spojenectví s Amerikou,“ komentoval Petr Kolář.

Primátorka Adriana Krnáčová o Kiskovi

Není to konfliktní prezident, nepolarizuje slovenskou společnost, ale spíš ji sjednocuje. Předchozí prezidenti na Slovensku byli spojováni s bývalými vládními garniturami, ale on je nezávislý, a to je dobrý signál i do zahraničí.

Kiska stihl své příznivce i zklamat

I když se zdá, že prezident Kiska zatím oslňuje, kde může, stihl si zároveň rozladit část liberálních příznivců. Vyčítají mu totiž, že hodlá hlasovat proti sňatkům homosexuálů, o nichž za dva týdny rozhodne referendum. „To byla podle mého názoru chyba, protože tím stanoviskem společnost rozdělil,“ kritizoval jeho krok i publicista Martin M. Šimečka.

Střízlivěji se na charismatického prezidenta dívají také někteří zahraniční komentátoři. Například podle Jakuba Groszkowského z varšavského think tanku OSW doplácí Kiska na to, že se věnuje příliš velkému počtu problémů a nedokáže jasně definovat priority. „Byl by silnější, kdyby si vybral dvě tři témata a kolem nich mobilizoval energii společnosti,“ citují Groszkowského Hospodářské noviny.

I tak ale přibývá Slováků, kteří se těší z měnící se atmosféry v zemi a oceňují, že Kiska vrátil respekt úřadu slovenského prezidenta.

I když političtí komentátoři předjímali, že spolu Kiska a jeho protikandidát, premiér Robert Fico budou soupeřit, podle Ladislava Snopka se souboj nekoná:

„Fico je muž úplně jiného způsobu myšlení i praxe. Andrej Kiska jako zásadový člověk, který má dost energie i politické podpory, by mohl tvrdě a účinně vystupovat vůči Ficově vládě. V praxi to ale neplatí – není to boj dvou hlavních aktérů politického života na Slovensku. Díky Kiskovi je to neagresivní, neútočný postoj, který asi vyhovuje i Ficovi, protože být akčním hrdinou celý život je nesmysl,“ popsal bývalý ministra kultury Slovenska.

Slováci měli smůlu na prezidenty, protože to byly takové šedivé figury, většinou nezajímaví starší pánové, kteří neměli charisma," mezi nimi pak Kiskova osobnost vyčnívá, zdůrazňuje – navzdory svému kritickému postoji – publicista Šimečka.

Po 22 letech existence samostatného státu se tak Slováci ve velké většině shodují: Máme prezidenta, který mění politiku i atmosféru v zemi.

Vztah Kisky k Ficovi dle Snopka

I když političtí komentátoři předjímali, že spolu Kiska a jeho protikandidát, premiér Robert Fico budou soupeřit, podle Ladislava Snopka se souboj nekoná:

„Fico je muž úplně jiného způsobu myšlení i praxe. Andrej Kiska jako zásadový člověk, který má dost energie i politické podpory, by mohl tvrdě a účinně vystupovat vůči Ficově vládě. V praxi to ale neplatí – není to boj dvou hlavních aktérů politického života na Slovensku. Díky Kiskovi je to neagresivní, neútočný postoj, který asi vyhovuje i Ficovi, protože být akčním hrdinou celý život je nesmysl,“ popsal bývalý ministra kultury Slovenska.