Obviněný Kypřan: Striptýzového krále zabil Krejčíř

Johannesburg - Radovan Krejčíř, který čelí v JAR několika obviněním z vražd, údajně zabil i majitele tamní sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Tvrdí to Kypřan Jorgos Luka. Ten je z Jacksonovy vraždy obžalován. Krejčíře označil za vraha pod přísahou, napsal portál Eyewitness News (EWN). Uprchlý Čech figuruje už ve třech podobných kauzách. Soud s Lukou začne dnes.

Krejčíř je ten, kdo v případě Jacksonovy vraždy „zmáčknul kohoutek“, prohlásil Luka pod přísahou loni v listopadu. „Mohu potvrdit, že můj klient učinil prohlášení v souvislosti s událostmi z odpoledne 3. května 2010. To je ale vše, co mohu v tuto chvíli říci,“ uvedl Lukův právník Owen Bloomberg.  

Jackson byl zastřelen v roce 2010 v Lukově pronajatém domě ve městě Edleen. Luka po incidentu prchl na Kypr, země ho ale vydala ke stíhání v JAR. Kypřan v minulosti opakovaně tvrdil, že striptýzového magnáta nezabil, ale že byl svědkem vraždy. Z obav o svůj život ale jméno údajného vraha nechtěl zveřejnit. Krejčíř měl na Jacksona vazby. Jihoafrická média proto už dříve spekulovala, že striptýzového krále nechal zlikvidovat právě on. 

Krejčí ale vinu vždy odmítal a jeho právník se k Lukově prohlášení nyní odmítá vyjadřovat. 
Vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který dlouho shromažďoval důkazy proti Krejčířovi, teď prohlásil, že Lukovu výpověď četl. „(Luka) byl u toho, když Krejčíř Jacksona zastřelil. Došlo k tomu po slovním a fyzickém sporu kvůli praní špinavých peněz mezi Krejčířem a Jacksonem,“ konstatoval O'Sullivan s tím, že úřady skutečně stíhají nesprávnou osobu. „Jde o velké spiknutí. To Čech by měl být stíhán, ne Luka,“ myslí si vyšetřovatel.

Co má Krejčíř na svědomí? Údajně únos, mučení i vraždu

Jihoafrické soudy v současné době projednávají tři kauzy, ve kterých figuruje Krejčíř. Vedle údajné vraždy svého údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho čelí obžalobě z pokusu o vraždu O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. Oba tyto případy soud loni v dubnu sloučil do jednoho procesu, který následně v červenci odročil na 13. dubna 2015.  

Ve třetí kauze je Krejčíř a pět dalších lidí obžalováno z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat od něj informaci o jeho bratrovi. Ten prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů korun) a který i s drogou zmizel. Projednávání kauzy soud odročil na letošní červen.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, od listopadu 2013 je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. V Česku byl v roce 2012 odsouzen k 10,5 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. V kauze týkající se údajné snahy o vytunelování státního podniku Čepro čelí v současnosti obvinění z pěti různých trestných činů. Hrozí mu tentokrát až výjimečný trest odnětí svobody. Krejčíř v červnu 2005 utekl české policii při domovní prohlídce. Česko požádalo Jihoafrickou republiku o jeho vydání, avšak rozhodnutí brání skutečnost, že jihoafrické úřady se zatím nevypořádaly s Krejčířovou žádostí o azyl.