Obama dorazil do Indie, bude se obchodovat i mluvit o klimatu

Dillí - Americký prezident Barack Obama dnes zahájil státní návštěvu Indie. Čekají ho zejména jednání o uzavření strategických obchodních dohod, ale také přesvědčování o důležitosti boje proti změnám klimatu. Pro USA a Indii je návštěva i významným symbolem vzájemných dobrých vztahů, což potvrdil indický premiér Naréndra Módí, který Obamu navzdory protokolu osobně přivítal objetím hned po příletu na letiště v Dillí.

Obama se po příletu zúčastnil květinové pocty u památníku známého bojovníka za svobodu Mahátmy Gándhího, kde položil věnec, a dnes ho čeká také oficiální večeře. Americké a indické firmy by během návštěvy Baracka Obamy měly uzavřít dohody například o společné produkci v oblasti zbrojního průmyslu či obnovitelných zdrojů energie.

Tématem jednání už byl jaderný sektor, kde se prý podařilo překonat rozpory, které bránily naplnění dohody z roku 2008 o přístupu Indie k americké civilní jaderné technologii. Překážkou dosud byly dílčí výhrady obou stran: USA po Indii žádaly podrobné sledování každého gramu dodaného štěpného materiálu, Dillí zase trvalo na plné odpovědnosti dodavatelů technologií při případných poruchách jaderných zařízení, což odrazovalo investory.

Obama dále plánuje probrat s indickými představiteli nutnost boje se změnami klimatu. Indie se totiž spíš zdráhá přijmout omezení týkající se produkce CO2, ačkoli je jeho třetím největším producentem na světě. Dillí trvá na tom, že jakékoli závazky v tomto směru by ohrozily hospodářství země, a chce místo toho spíše investovat do obnovitelných zdrojů.

Šéf Bílého domu Barack Obama je vůbec prvním prezidentem USA, který během svého funkčního období stihne dvě návštěvy Indie a který se jako čestný host zúčastní pondělních oslav indického Dne republiky. Poprvé byl Obama na státní návštěvě v roce 2010. Podle analytiků to symbolizuje váhu, kterou přikládají Spojené státy dobrým vztahům s Indií. Platí to i z druhé strany. Indický premiér Naréndra Módí dnes překvapil svůj doprovod, když porušil tradici. Místo setkání v prezidentském paláci se s Obamou a jeho manželkou Michelle vřele přivítal ihned po přistání letadla Air Force One.

Svůj původní program v Indii, který měl Barack Obama zakončit úterní návštěvou mauzolea Tádž Mahal, ale na poslední chvíli zkrátil. V úterý totiž odletí do Rijádu, který je klíčovým spojencem USA na Blízkém východě, aby se setkal s novým saúdskoarabským králem Salmánem, nástupcem nedávno zesnulého panovníka Abdalláha.