Hanobení mešit a urážky. Islamofobie ve Francii roste

Paříž – Pryč s islámem - napsal někdo na zdi mešity ve francouzském městě Crépy-en-Valois. Přidal k tomu ještě trikolóru a keltský kříž. Počet nejrůznějších protimuslimských činů ve Francii po pařížských útocích výrazně vzrostl. Národní organizace proti islamofobii (CCIF), která monitoruje útoky a diskriminaci namířenou proti vyznavačům islámu, zveřejnila statistiku za první dva týdny letošního roku. Je jich už skoro stejně jako za celý loňský rok.

Škody na mešitách, výhrůžky, protimuslimské urážky nebo fyzická napadení – to vše započítává CCIF do svých statistik. Po pařížských událostech zaznamenala během prvních dvou týdnů letošního roku už 128 islamofobních činů. Loni jich ale bylo za celých dvanáct měsíců celkem 133. Od začátku roku došlo už k útoku na dvě zahalené dívky paintballovými pistolemi nebo k „výstražné střelbě“ do vzduchu.

Národní organizace proti islamofobii zřídila speciální mapu Francie, kam jednotlivé útoky zaznamenává.

Statistiky muslimské organizace prý vycházejí ze záznamů policie a četnictva a nezahrnují incidenty v oblasti Paříže. Právě tam spáchala trojice radikálních islamistů od 7. do 9. ledna útoky, při nichž zahynulo 20 lidí včetně atentátníků. Prezident François Hollande prohlásil, že za útoky nelze klást vinu muslimům a ke zdrženlivosti vyzvali Francouze i další politici. Podle šéfa organizace Abdallaha Zekriho však politická elita množící se protimuslimské činy nijak neodsoudila, což prý přispělo k tomu, že jich za tak krátkou dobu bylo nejvíce v evidované historii.

A ve skutečnosti je takových útoků pravděpodobně ještě víc, protože podle Zekriho se o spoustě útoků policie ani nedozví. „Existuje mnoho muslimů, kteří si nechtějí stěžovat, i když se stanou oběťmi xenofobie,“ říká. Loňských 133 případů bylo ve statistikách CCIF výjimečně nízkým počtem, například v roce 2012 evidovala organizace 226 protimuslimských incidentů.

Před islamofobií varoval šéf americké diplomacie

Americký ministr zahraničí John Kerry na Světovém ekonomickém fóru v Davosu varoval před rostoucím antisemitismem, ale také islamofobií. Ta se podle něj šíří v souvislosti s bojem proti teroristům ze skupin jako jsou Islámský stát, al-Káida nebo Boko Haram.

Kerry také varoval západní státy před tím, aby nazývali extremisty v Iráku, Sýrii či Nigérii „islámskými radikály“, i když mnozí z nich používají svou víru jako ospravedlnění pro své činy. Bylo by prý chybou vinit muslimy za činy, které jejich víra odmítá. 
  
Francouzský prezident François Hollande na stejném fóru označil za problém, se kterým je třeba bojovat, „islámský extremismus“. Ve čtvrtek vyzval britský ministr zahraničí k porážce „násilného islámského extremismu“.