Obama pro YouTube: Užšími kontakty můžeme Kubu změnit

Washington - Normalizace americko-kubánských vztahů neznamená, že Washington přestane tlačit na Castrův režim - právě naopak. S rozvojem internetu a bližším kontaktem mezi Američany a Kubánci může dojít ke změně smýšlení. V neobvyklém rozhovoru pro celebrity YouTube to prohlásil americký prezident Barack Obama, když obhajoval změnu politiky vůči Kubě po dlouhých 50 letech. Řeč se točila i kolem pádu severokorejského režimu, boje proti terorismu, či kolem povolení sňatků homosexuálů po celých Spojených státech.

Obama dostal podle očekávání otázku týkající se normalizace vztahů s Kubou. Jedna s tazatelek prezidentovi řekla, že vyrůstala na Floridě a řadu jejích přátel změna vůbec nepotěšila. Před Castrem utekli do USA, aby tu začali nový život. Šéf Bílého domu ale svoje rozhodnutí obhajoval. Padesát let izolace podle něj Castrův režim nezměnilo. Kubánský lid je stále utlačován. Pomoci by mohl větší kontakt Kubánců s běžnými Američany, domnívá se šéf Bílého domu.

Obama o změně americko-kubánských vztahů:

„Měli jsme tu samou politiku vůči Kubě od doby, co jsem se narodil, měli jsme embargo, nefungovala komunikace… A nic se nezměnilo. Když děláte něco pořád dokola 50 let a je to k ničemu, přišel čas zkusit něco nového.“

Začalo se malými kroky - třeba zjednodušením cestování na Kubu. Lidé mohou navštěvovat své rodiny. „Lidem na Kubě to pomohlo, mají kontakty se svou rodinou, je tu naděje,“ konstatoval americký prezident. Normalizací vztahů mohou Spojené státy stále vyvíjet tlak na Castrův režim - tím, že se bude rozvíjet internet, lidé začnou přemýšlet jinak, míní Obama.

Obama hovořil rovněž o využívání bezpilotních letounů v boji proti teroristům. Americký prezident přiznal, že drony občas skutečně zabíjejí i civilisty. Děje se tak ve chvíli, kdy se cíl nachází v nějaké skupině. Šéf Bílého domu ale obhajoval jejich činnost – podle něj drony chrání Američany a nevinné muslimy na Blízkém východě. „Každá válka je ničivá,“ poznamenal Obama. Podle něj jsou ale ztráty menší než v případě zásahu v nějaké vesnici. 

Totalitní režim v KLDR nakonec padne, možnosti USA jsou ale omezené

Řeč padla i na severokorejský režim. Spojené státy nedávno obvinily KLDR z hackerského útoku na studio Sony Pictures, které uvedlo kontroverzní snímek The Interview o Kim Čong-unovi. Podle Obamy diktátorský režim nakonec padne. USA ale mají omezené možnosti reagovat kvůli tomu, že má severokorejská armáda tak velkou kapacitu. Washington navíc nechce nějakou akcí ohrozit svého spojence Jižní Koreu, s níž KLDR sousedí. 

The Interview
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ahn Young-joon

Obama doufá, že se budou moci brát homosexuálové všude po USA

Obama mluvil rovněž o domácí politice, když vyjádřil naději, že Nejvyšší soud Spojených států umožní sňatky homosexuálů ve všech amerických státech. „Pevně doufám, že Nejvyšší soud dojde ke správnému rozhodnutí,“ uvedl americký prezident v rozhovoru na YouTube. Homosexuálové již mohou uzavřít sňatek ve více než třech desítkách z 50 amerických států. V některých o tom stále probíhají ostré diskuse a právní spory. Ještě před deseti lety přitom ve Spojených státech nebyl jediný stát, který by to umožňoval. 

Americký prezident také vysvětloval, jak jeho administrativa pracuje na zlepšení práce policie. V poslední době zažily Spojené státy řadu demonstrací kvůli sporným zásahům policie proti černochům. Obama připomněl zákon, který prošel, když působil jako zákonodárce v Illinois. Po policistech požadoval, aby vedli záznam o rase zadrženého. Podle Obamy to důstojníky přimělo přemýšlet o rase dotyčného a snížila se míra násilí proti černochům. 

  • Nedávné Obamovo poselství o stavu unie mělo nejnižší sledovanost za posledních 15 let. Rozhovor na YouTube spolu s proslovy napříč Spojenými státy mají cílit na mladé lidi, kteří se o politiku moc nezajímají. Padesátiminutový rozhovor sledovalo živě 89 tisíc lidí. Prezidenta zpovídali Afroameričanka, komička GloZell Green, Hank Green a devatenáctiletá Bethany Mota.