Policie zatkla pětici Čečenců kvůli organizovanému zločinu

Paříž – Francouzská policie zatkla v pondělí na jihu země pět Čečenců poté, co objevila skrýš s výbušninami. Podle francouzských úřadů jsou ruští občané vyšetřováni v souvislosti s organizovaným zločinem a jejich případ proto nebyl předán protiteroristické policejní složce. Francouzská média původně spekulovala, že zatčení možná chystali teroristický útok.

Zatýkání zřejmě spustil nález skrýše s výbušninami ve městě Béziers nedaleko místního stadionu. Z obav před explozí byli na místě zmobilizováni pyrotechnici a hasiči. Sledovaný muž je podezírán ze spojitosti s výbuchem na vysokoškolských kolejích v nedalekém Montpellier z října 2008, při kterém utrpělo šest osob zranění, z toho dvě vážná. V Montpellier policie zatkla zbývající čtyři Čečence.

Podle státního zástupce Yvona Calveta vyšetřovatelé nezjistili, že by zadržení muži byli ve fázi příprav nějakého atentátu. Dodal, že policie může zatknout ještě další lidi. „Jde o případ, který nesouvisí s náboženstvím,“ upozornil Calvet. Šéf justiční policie v Montpellier Gilles Soulier upřesnil, že protiteroristická služba zadržené nevede v evidenci rizikových osob.

Posílená bezpečností opatření v Paříži
Zdroj: ČT24

Mezitím dnes před vyšetřovacím soudcem stanuli čtyři jiní muži ve věku od 22 do 28 let, které policie podezírá, že pomohli jednomu ze tří atentátníků Amedymu Coulibalymu obstarat zbraně a auta. Prokurátor Francois Molins oznámil, že čtveřice bude předvedena před soudce, který se zabývá vyšetřováním teroristické činnosti.

Francouzské sdělovací prostředky spekulují, že Coulibaly i další dva teroristé, bratři Kouachiové, museli mít vzhledem ke své vybavenosti komplice. Policie se snaží vypátrat, kdo poskytl zbraně a do jaké míry byl obeznámen s plánem útoků. Coulibaly měl u sebe dvě pistole, dva samopaly a výbušniny. V jeho skrýši v Gentilly pak našli policisté další arzenál a vybavení – čtyři pistole, revolver, náboje, telefony, bomby se slzným plynem, dalekohled, ochrannou vestu i houkačku.

Trojice, kterou 9. ledna policisté zlikvidovali, od 7. do 9. ledna pozabíjela 17 lidí. Zatím není objasněno, kdo na internet umístil po Coulibalyho smrti video, na němž se atentátník k činu přihlásil. Neobjasněná je i střelba na běžce ve Fontenay-aux-Roses těsně předtím, než Coulibaly zastřelil 8. ledna policistku. Spekulovalo se, že běžec mohl být zkušebním terčem.

Ve Francii koncem minulého týdne zatkli 12 lidí, z toho čtyři ženy a osm mužů. Tři ženy propustili o víkendu, devíti ostatním v pondělí prodloužili vazbu. Pět z těchto osob bylo propuštěno v noci na dnešek.

Policie rovněž zjistila, že lidé z okolí tří atentátníků před útoky ve dvou vlnách odjeli z Francie a zamířili do Sýrie. Osoby napojené na Coulibalyho odjely přes Madrid. Jde o jeho partnerku Hayat Boumeddieneovou a bratry Belhoucineovy, kteří ženu doprovodili. Všichni jsou nyní v Sýrii. Přes Turecko a Bulharsko se pak snažili do Sýrie dostat lidé z okruhu Kouachiů.