Ruské jednotky prý napadly Ukrajince u Luhansku, na místě jsou mrtví

Doněck – Ukrajinci tvrdí, že ruské jednotky prolomily jejich linie u Luhansku. Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase se tak stalo na 31. kontrolním stanovišti. „Po mnohahodinovém boji museli Ukrajinci ustoupit, protože do boje byly nasazeny tanky, obrněné transportéry a minomety i rakety Grad. Z místa jsou hlášeni mrtví na obou stranách,“ popsal situaci zpravodaj. Mluvčí protipovstalecké operace ale uvedl, že ukrajinské síly už Rusy zastavily. A ruské ministerstvo obrany informace o aktivitě ruské armády na Ukrajině označilo za naprostý nesmysl.

Na pozice ukrajinské armády zaútočily v Luhanské oblasti pravidelné ruské vojenské oddíly. „Těžké boje u kontrolních stanovišť 29 a 31 pokračují,“ prohlásil na mimořádné tiskové konferenci mluvčí protipovstalecké operace ukrajinských ozbrojených sil Andrij  Lysenko. „Ukrajinské síly zastavily postup ruských jednotek. Situace v bojové zóně je vážná, ale pod naší kontrolou,“ dodal. Podle Karase zatím není jasné, kolik padlo na obou stranách bojovníků.

Podle ukrajinského analytika Dmytra Tymčuka Moskva přesunula na Ukrajinu desítky kusů těžké bojové techniky. Výzbroj se prý soustřeďuje jižně od Luhansku, kde je k nasazení na frontě údajně připraveno 25 ruských tanků a 30 obrněných transportérů. Přes město Krasnodon byly navíc do Luhansku přepraveny dvě roty ruských vojáků, dodal analytik. Ruské ministerstvo obrany označilo jeho tvrzení za „halucinace“.

Pokračuje také ofenziva ukrajinské armády na doněckém letišti, které je po měsících střetů už prakticky celé zničené. Ukrajinská agentura Unian napsala, že povstalci vyhodili do povětří strop druhého patra nového letištního terminálu. Letiště ale zůstává pod kontrolou ukrajinských vojáků.

Boje v Doněcku pokračují
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mstyslav Chernov

Situace na východě země je podle Karase mimořádně dramatická. „Lidé z Doněcku prchají v obavě před dalšími útoky,“ podotkl zpravodaj. Bomby už dopadají i do centra města. Jen během dneška zemřeli v Doněcku čtyři lidé, dvanáct osob je zraněných. Počítá se s evakuací oblastní rady. „Ukrajinští vojáci, kteří jsou rozmístěni na kontrolních stanovištích před městem, vůbec poprvé brání vstupu do města všem, kteří v Doněcku nebydlí,“ poznamenal Karas.

  • Německá metropole bude ve středu večer hostit další ministerskou schůzku o situaci na východě Ukrajiny. Zájem o setkání ministrů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie projevily Kyjev a Moskva.

Žádné závody ve zbrojení nebudou, prohlásil Putin

Šéf Kremlu Vladimir Putin dnes prohlásil, že Rusko chce spory řešit diplomatickou cestou. Do závodů ve zbrojení se prý zatáhnout nenechá. „Nenecháme se vtáhnout do nákladných závodů ve zbrojení. Rusko nikomu nevyhrožuje a hledá řešení všech sporných témat u jednacího stolu. To je cesta, po které chceme jít i v budoucnu,“ konstatoval Putin.  

„Můžeme vidět, jak jiné země otevřeně vznášejí své geopolitické nároky bez toho, aby se vyvarovaly otevřených zásahů do vnitropolitických záležitostí nezávislých států. Navíc aktivně budují a modernizují vojenské arzenály,“ prohlásil šéf Kremlu s tím, že za takových podmínek musí Rusko zajistit ochranu své suverenity, územní celistvosti a svých národních zájmů.