Polské zastupitelství jako první připustilo vydání Polanského do USA

Varšava - Polské státní zastupitelství projevilo ochotu vydat Romana Polanského do Spojených států. Filmový režisér tam čelí obvinění ze zneužití nezletilé modelky, kterého se měl dopustit před čtyřiceti lety. Dosud se polské úřady stavěly k žádostem o jeho vydání negativně. O dalším postupu v případu má však rozhodnout soud v Krakově.

Jedenaosmdesátiletý Polanski má francouzský i polský pas. Jak uvedli vyšetřovatelé, může Polsko svého občana Spojeným státům vydat. A i když je trestný čin, kvůli kterému chtějí USA Polanského pohnat před soud, podle polských zákonů promlčený, mohou Američané žádat o jeho vydání. Ve Spojených státech režiséra za jeho chování z minulosti stále soudit mohou. O žádosti prokuratury bude rozhodovat soud v Krakově. Pokud dojde k závěru, že vydat Polanského není možné, půjde o konečné rozhodnutí. Naopak pokud to podle soudců přípustné bude, rozhodne o vydání ministr spravedlnosti.

Už před více než týdnem Spojené státy oficiálně požádaly Polsko o vydání Polanského. Dřívější požadavek na jeho zatčení polské úřady zamítly kvůli formálním nedostatkům. Polanski při své říjnové návštěvě prokuratury prohlásil, že bude úřadům kdykoli k dispozici, načež Polsko opět opustil. Krakovské státní zastupitelství teď bude chtít režiséra předvolat.

Na evropském území už režisér strávil několik měsíců v domácí vazbě, když jej v roce 2009 na cestě do Curychu na základě amerického zatykače zadržela švýcarská policie. Poté jej však tamní úřady odmítly do USA vydat.

Rodák z Paříže je viněn ze sexuálního zneužití tehdy třináctileté Samanthy Geimerové v roce 1977 v Kalifornii. Filmaři hrozilo až 50 let za znásilnění. S prokuraturou ale uzavřel dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby. Odsouzen byl ke třem měsícům psychiatrického léčení v kalifornském vězení, kde strávil 42 dní. Pak se ale soudce zabývající se případem nechal slyšet, že by Polanski měl být potrestán dalším vězněním. Režisér následně uprchl do Evropy.