AirAsia neměla k letu, který se zřítil, povolení. Pátrání po troskách pokračuje

Jakarta – Indonéské úřady přišly se zprávou, že společnost AirAsia neměla v den nehody k tragickému letu ze Surabaji do Singapuru povolení. Dnes pokračují pátrací akce v oblasti Jávského moře, kde se má zmizelý airbus společnosti AirAsia nacházet. Pátrací týmy přišly s novým objevem, povedlo se jim lokalizovat už čtyři velké objekty, které by mohly být částmi letounu.

Pátrací týmy našly další trosky indonéského letadla (zdroj: ČT24)

Společnost AirAsia měla podle indonéských úřadů porušit podmínky své licence, která ji dovoluje létat jen ve vybrané dny v týdnu. Letoun, který se ztratil u Bornea, před týdnem údajně neměl vůbec letět. Bude se prověřovat letový řád společnosti. Pokud by u společnosti ministerstvo dopravy nalezlo další vážná pochybení, mohla by o licenci létat v Indonésii přijít.

Pátrání v Jávském moři dál pokračuje a podařilo se najít už celkem čtyři objekty, které by mohly patřit k trupu letadla. „Nalezli jsme čtyři velké části letadla, které hledáme,“ uvedl šéf indonéského pátracího týmu Bambang Soelistyo. Jeden z objektů byl objeven již během noci a další tři, z nich největší měří okolo 18 metrů, pak během dneška. Další z objektů měří skoro deset metrů. V jejich blízkosti pátrači našli i olejovou skvrnu. Speciální výzkumný tým se nyní bude pokoušet pořídit fotografické záběry těchto nalezených předmětů pomocí dálkově ovládaného podmořského zařízení podobného malé ponorce. Prohlídce oceánských hlubin dosud brání hlavně nepříznivé počasí, které nadále brzdí veškerou činnost.

Meteorologové: Letadlo vletělo do bouře

Meteorologové z indonéské agentury BMKG se dnes přiklonili k vyšetřovací variantě, že za pádem letadla stálo špatné počasí. Stroj měl podle nich vletět do bouře, na letadle se pak vytvořila námraza a došlo k poškození motorů. Podle satelitních snímků se teploty v dráze letu pohybovaly kolem až minus 85 stupňů Celsia. Při vyšetřování dělají potíže vysoké vlny na moři, které jsou podle některých úvah na vině, že způsobily zničení letounu, jenž nouzově přistál na hladině.

Airbus A320-200 se zřítil v neděli poblíž ostrova Borneo se 162 lidmi na palubě. Letěl z indonéského města Surabaja do Singapuru. Z lidí na palubě se podle dosavadních zjištění nezachránil nikdo, záchranáři zatím vytahují z moře pouze těla, do pátku tak bylo zajištěno třicet mrtvých.

  • "Prohledáváme oblast o rozloze 30 mil. Prioritou je najít přeživší, poté vyzvednout mrtvá těla a nakonec pátrat po troskách nebo čemkoli, co může pomoc vyšetřovatelům," uvedl pilot jednoho z vrtulníků Josy Hermawan.

Pátrání po zmizelém letounu
Zdroj: ČT24

Indonéské úřady dnes oblast pátrání rozšířily. Vrtulníky se začaly zaměřovat na jižní pobřeží Bornea, dosud se hledalo v severní části, kde se našly první pozůstatky. Do oblasti měla v sobotu dorazit loď se dvěma zařízeními na vyhledávání podmořských akustických signálů. Na lodi je tým francouzských, singapurských a indonéských expertů, který se účastní vyšetřování všech nehod letounů Airbus. Cílem je objevit černou skříňku, která by objasnila, co se s letadlem stalo.