Počasí v Evropě: Zabíjel silvestrovský mráz i laviny

Sofia/Vídeň - Ne pro všechny skončil rok 2014 vesele, v některých evropských zemích si zimní počasí vyžádalo oběti. Řecko a Bulharsko sevřel o silvestrovské noci silný mráz, dva lidé umrzli. Jeden člověk také zemřel v Rakousku, poté co jej v tyrolských horách zachytila lavina.

V Bulharsku, kde panovaly až patnáctistupňové mrazy, noc venku nepřečkali nejméně dva lidé. Balkánská země se potýkala také s hustým sněžením. 

V Rakousku, které se v posledních dnech loňského roku spolu s jihozápadem Německa, Švýcarskem či Británií potýkalo s přívaly sněhu, nadále platí lavinové nebezpečí. V tyrolských horách byl dnes první pěkný den po období bouří a sněžení. 

V Tyrolsku ovšem platí třetí z pěti stupňů varování před lavinami. Problémem je podle expertů především navátý sníh na hřebenech, který se může od starší vrstvy sněhu snadno utrhnout. V horách se navíc oteplilo, což může vyvolat samovolné laviny.

Lavina ve středu, v poslední den loňského roku, v Tyrolsku již zabíjela. V lyžařské oblasti Kühtai zachytila lyžaře, jehož tělo záchranáři vyprostili až po několika hodinách.