Riceová přijela do Etiopie jednat o afrických konfliktech

Addis Abeba - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes přijela do etiopské metropole Addis Abeby na jednodenní jednání s představiteli afrických států. Podle agentury Reuters bude na programu řešení dlouhotrvajících konfliktů v nestabilních regionech Afriky: v oblasti Velkých jezer, v Somálsku a v Súdánu. Je to teprve druhá návštěva Riceové v subsaharské Africe za poslední dva roky.

„Jsem stále více znepokojena vývojem v některých krizových oblastech Afriky,“ řekla Riceová po cestě do Addis Abeby, která je zároveň administrativním centrem Africké unie.

Právě v posledních dnech se znovu zintenzivnily boje ve východním Kongu, které je spolu se svými východními sousedy Ugandou, Burundi a Rwandou zapojeno do konfliktu v oblasti Velkých jezer.

Americká ministryně zahraničí má dnes v plánu sejít se mimo jiné s představiteli Ugandy, Burundi a Rwandy. Konžský prezident Joseph Kabila se schůzky nezúčastní. Podle Reuters to sdělil oficiální představitel z doprovodu Riceové, ale nevysvětlil proč.

Agentura napsala, že cílem Riceové je pracovat na společném postupu proti skupinám, které Washington nazývá „negativními silami“. Jedná se o ozbrojenou skupinu Demokratických sil pro osvobození Rwandy (FDLR), jejímiž členy jsou hlavní aktéři genocidy ve Rwandě, o ugandskou Armádu božího odporu (LRA) a o jednotky konžského generála Laurenta Nkundy.

Riceová bude jednat také o bojích v Dárfúru a o prohlubující se krizi v Somálsku.

Bilaterální rozhovory povede s Etiopií, která je hostitelem setkání, o jejím vleklém pohraničním konfliktu s Eritreou.