Rusům se nelíbí, že USA nepočítají s ruskými inspekcemi v ČR

Moskva - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes vyčetl Spojeným státům, že výrazně pozměnily své návrhy na spolupráci v protiraketové obraně. Washington podle Lavrova stáhl svou nabídku na stálé ruské inspekce v Česku a v Polsku, kde má být umístěna část amerického protiraketového deštníku.

„Už se nehovoří o stálé přítomnosti ruských důstojníků na základnách v Česku a v Polsku. Už to mají být jen návštěvy,“ uvedl Lavrov podle agentury AFP. Podle ministra jde o vážný krok zpět oproti tomu, co bylo dříve řečeno. „Jsme upřímně rozčarováni,“ prohlásil a poukázal na to, že v návrzích se neobjevilo vůbec nic nového oproti dosavadní situaci.

Ministr již dříve kritizoval, že formální návrhy USA z minulého měsíce představují značný odklon od toho, co potvrdily v Moskvě začátkem října, když na schůzce „dva plus dva“ jednali ministři obrany a zahraničí obou zemí. O konkrétních výhradách se však zmínil až dnes.

Rusko odmítá americké plány vybudovat v Polsku sila s protiraketovými střelami a radar v České republice. Americkému ujišťování, že systém není namířen proti Rusku, ale proti eventuálním hrozbám ze zemí, jako je Írán, Moskva nevěří. Naopak tvrdí, že protiraketová obrana je hrozbou pro ruskou bezpečnost a porušuje strategickou rovnováhu v Evropě.