Americký ministr obrany obhlížel situaci v Iráku, útoky pokračovaly

Mosul/Bagdád - Americký ministr obrany Robert Gates dnes nečekaně navštívil irácký Mosul, aby s americkými generály jednal o tom, jak udržet v oblasti současný relativní klid. Během jeho návštěvy došlo k několika sebevražedným útokům, při nichž zemřelo nejméně 23 lidí a desítky byly zraněny. Přesto Gates na společné tiskové konferenci se svým iráckým kolegou Abdalem Kádirem Džasímem prohlásil, že stabilní Irák je na dosah.

Gates se do Mosulu přijel přesvědčit o pokroku, jehož se podařilo dosáhnout od jeho poslední návštěvy, která se konala před třemi měsíci. Přestože dnešní počty mrtvých tomu nenasvědčují, pumových útoků v poslední době ubývá. „Více, než kdy jindy, věřím v úspěch bezpečného, stabilního a demokratického Iráku,“ řekl na tiskové konferenci pouhou hodinu po největším výbuchu v Bagdádu Gates a dodal, že je potřeba se obrnit trpělivostí a zabývat se i drobnými úspěchy, kterých už se podařilo dosáhnout. 

Americký ministr obrany vyzval šíitskou vládu, aby do svých policejních jednotek integrovala také civilní hlídkové skupiny sunnitů: „Iráčané, kteří se rozhodli bojovat proti Al-Káidě, musí mít možnost to dokázat nebo dostat jinou pracovní příležitost.“ Reagoval tak mimo jiné na prohlášení vůdce militantních sunnitů, který vyzval k dalším útokům na civilisty i vojáky, kteří bojují na straně koalice. 

Během Gatesovy návštěvy došlo k sebevražednému útoku v centru Bagdádu, kde vybuchla bomba nastražená v automobilu. Oběťmi útoku byli věřící, kteří se scházeli k motlitbě. Další mrtvé si vyžádaly atentáty ve městě Bákubá a v Mosulu.