Atlantis do vesmíru poletí až v neděli

Mys Canaveral – NASA kvůli technických problémům znovu odložila start raketoplánu Atlantis. Do vesmíru by se raketoplán měl podívat až v neděli. Let Atlantisu je významný i pro evropský vesmírný program - raketoplán má k Mezinárodní vesmírné stanici dopravit evropskou kosmickou laboratoř Columbus. V sedmičlenné posádce jsou také Francouz a Němec.

Atlantis měl k Mezinárodní vesmírné stanici ISS odstartovat už ve čtvrtek. Start byl odložen kvůli závadě na snímačích paliva u dvou ze čtyř palivových nádrží. Aby raketoplán mohl vzlétnout, je nutné, aby fungovaly aspoň tři z těchto senzorů.

Vedení letu chtělo tuto podmínku zmírnit, NASA to ale zamítla. Na paměti má osudy raketoplánů Columbia a Challenger. Columbia vybuchla v roce 2003 při návratu na zemi, Challenger při startu v roce 1986. Při obou tragédiích zahynula celá posádka a u obou byla příčinou výbuchu technická závada.

„Máme problém, který jsme už pokládali za vyřešený. Nyní se vracíme na začátek a mobilizovali jsme všechny nejlepší inženýry NASA. Dosud nikdo nenavrhl dobré řešení ke zlepšení naší situace, hlavně proto, že tato anomálie je občasná, objevuje se a mizí bez zjevného důvodu. Je to pro mne hrozně frustrující,“ řekl na tiskové konferenci ředitel provozu raketoplánu Wayne Hale.

Atlantis může s ohledem na podmínky ve vesmíru odstartovat jen do čtvrtka či pátku příštího týdne. Pokud do té doby nevzlétne, bude muset čekat do ledna. NASA říká, že tento odklad by nenarušil americký vesmírný program, ani fungování ISS.