V Paříži se jedná o finanční pomoci Palestincům

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Paříži zahájil mezinárodní konferenci, jejímž cílem je finanční podpora budoucího palestinského státu. Představitelé 90 států a mezinárodních organizací tak navazují na nedávnou konferenci v americkém Annapolisu, ve hře jsou miliardy dolarů. Pomoc přesahující půl miliardy dolarů slibují Američané, které ve Francii reprezentuje ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, Francie nabízí o 200 milionů méně. Palestinský premiér Salám Fajad už oficiálně požádal o 5,6 miliardy dolarů na nadcházející 3 roky.

Jednodenní konference je dalším krokem v procesu obnovy izraelsko-palestinských jednání, která by měla v ideálním případě vést ke vzniku samostatného a suverénního palestinského státu. Hostitel, francouzský prezident Sarkozy, se už v předvečer jednání sešel s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, aby mu přislíbil podporu. „Prezident je přesvědčen o nezbytnosti vzniku palestinského státu a přislíbil pro to pracovat a nabídnout ekonomickou pomoc,“ řekl po setkání Abbás a s uspokojením dodal, že Sarkozy je mírovému procesu zcela oddán.

Finanční prostředky, které se dnes podaří získat, budou použity především na celkové oživení palestinského hospodářství. Podle Abbáse je zdejší ekonomika v troskách a bez zahraniční pomoci se neobejde. Připomněl také komplikace, které vyvstávají pro Palestince z omezování svobody pohybu ze strany Izraelců.

Vedle USA a Francie zveřejnilo výši předpokládané pomoci také například Japonsko (150 milionů dolarů) nebo EU, která je v současnosti největším sponzorem palestinské samosprávy a jen letos poskytla miliardu eur (Evropská komise nabídla 650 milionů). Švédsko a Německo přislíbily po 200 milionech.

Peníze by měly jít na rekonstrukci palestinských území, na platy zaměstnanců palestinské správy a na rozvojové projekty (výstavba nových podniků či zařízení). Část dotací by měla být využita na humanitární projekty, které by spravovaly organizace OSN. Chybět by neměly ani investice do infrastruktury.

Sarkozy vyzval všechny účastníky konference ke štědrosti. Prohlásil, že jde především o to, aby vznikl nezávislý demokratický stát, který bude hospodářsky životaschopný v koexistenci se svými sousedy. Vyzval také k vytvoření mezinárodních bezpečnostních sil a k ukončení okupace, která má kořeny v roce 1967.

Na konferenci se sjeli zástupci všech důležitých mocností, nechybí ani zástupci Izraele. Jednání se zúčastní generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Českou republiku reprezentuje náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Ten přislíbil Palestincům pomoc ve výši jednoho milionu dolarů ročně, a to po dobu 4 let. Část financí poputuje na stipendia pro palestinské studenty, část si rozdělí mezinárodní organizace. Za české peníze se také dokončí projekty na elektrifikaci západního břehu Jordánu.