Rada bezpečnosti OSN dnes bude debatovat o budoucnosti Kosova

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes zahájí jednání o budoucnosti Kosova. Většinoví Albánci chtějí v srbské provincii proti vůli Bělehradu vyhlásit nezávislost. Spojené státy i část evropských zemí je ochotná to uznat. Naopak proti je Rusko.

Kosovským Albáncům dochází trpělivost a odmítají další rozhovory o jejich osudu. Chtějí svou nezávislost ohlásit počátkem příštího roku. Diplomatická jednání o statutu Kosova se táhnou už roky a dosud nepřispěla k žádné shodě.

„Dnešní schůzka bude probíhat jako uzavřená, což je signálem, že se v Radě bezpečnosti budou pokoušet názorové póly teprve přibližovat a nikoliv hledat konkrétní shody a dohody,“ uvedl Roman Bradáč, stálý zpravodaj ČT ve Washingtonu. Očekávání ohledně dnešního jednání nejsou příliš optimistická. Rada bezpečnosti OSN je v otázce nezávislosti Kosova dlouhodobě rozdělená a žádné náznaky, že se tato situace během několika následujících hodin změní, nejsou.

K zásadním přesunům sil v naznačených táborech nedochází a strany se neustále drží svých argumentů. Pro vyhlášení nezávislosti Kosova je řada vlivných států EU a Spojené státy, naopak Bělehrad má mocného spojence v Rusku, které dlouhodobě politiku Srbska vůči Kosovu hájí. Moskva už také dala důrazně najevo, že v případě kosovského jednostranného vyhlášení nezávislosti bude v Radě bezpečnosti ihned interpelovat a tento krok napadne.

Evropská unie na pátečním summitu v Bruselu schválila vyslání své mise do Kosova. Zhruba 1800 úředníků tak nahradí misi OSN. Kosovo, autonomní oblast v jižním Srbsku, je od roku 1999 spravováno OSN.