Podle německých policejních odborů je zrušení kontrol neodpovědné

Berlín - Několik posledních hodin před půlnočním rozšířením schengenského prostoru o nové členy, včetně Česka, kritizoval otevření hranic odborový svaz německých policistů (GdP). Předseda Konrad Freiberg GdP dnes označil zrušení kontrol na hranicích s východními sousedy za nezodpovědné.

„Poukazujeme na to, že to má i své důsledky a považujeme toto předčasné otevření hranic za nezodpovědné z toho důvodu, že nebyla přijata bezpečnostní opatření, která byla dříve dohodnuta,“ řekl dnes Freiberg rozhlasové stanici WDR 5.

Konkrétně policista uvedl skutečnost, že nebyl včas dokončen modernizovaný pátrací systém, který podle něj ministři vnitra ještě před rokem požadovali. Také podle něj nebyla právně vyřešena možnost pronásledování zločinců přes hranice a komunikace s českými a polskými kolegy, neboť policisté na obou stranách hranice používají odlišné komunikační systémy.

Z východních hranic Německa bude podle Freiberga staženo na 2000 policistů, takže například zloděje, kteří dosud byli odchyceni na hranici, už nikdo nezastaví. „Jenom na hranicích Bavorska s Českem jsme minulý rok zadrželi přes 900 osob na základě zatykačů. To už se samozřejmě dít nebude,“ řekl Freiberg. Rozšíření schengenské zóny považuje za politické rozhodnutí, které odsunulo stranou bezpečnostní otázky. Podle něj v blízkosti hranic vzroste počet krádeží a vloupání a zesílí obchod s lidmi i ilegální zaměstnávání.

Rainer Wendt z GdP dnes ocenil, že na české i polské straně se investovaly velké prostředky do bezpečnostních systémů. „Kupodivu je technické vybavení policie v Polsku a Česku lepší než v Německu. Tam mají digitální vysílačky a mobilní počítače. To všechno my v Německu nemáme. Je tu mnoho starostí, ale je jich víc na německé než na druhé straně,“ vysvětlil Wendt.

Wendt rovněž kritizoval, že němečtí pohraničníci ještě před několika dny nevěděli, kde budou působit v příštích dnech.

Německé policejní odbory plánované změny v souvislosti s rozšířením Schengenu kritizují už několik týdnů. V listopadu jich dokonce několik stovek demonstrovalo ve Frankfurtu nad Odrou na hranici s Polskem. Zrušení kontrol na hranicích s sebou přináší mimo jiné přesunutí dosavadních pohraničníků k jiným útvarům.