Sedm palestinských ozbrojenců zabito při izraelském nájezdu

Gaza - Sedm palestinských ozbrojenců bylo zabito při dnešní potyčce s izraelskými vojáky, kteří pronikli do pásma Gazy. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na palestinské zdravotníky.

Tři mrtví patřili k ozbrojené složce radikální organizace Hamas, která ovládá pásmo Gazy, další tři pak k extrémní organizaci Islámský džihád, která má na svědomí většinu raket odpalovaných z Gazy na Izrael. Sedmý mrtvý, nalezený po stažení izraelských jednotek, patřil k radikální skupině Výbory lidového odporu.

Podle izraelské armády se přestřelka odehrála večer, při stahování tanků a pěchoty z pásma Gazy, kde vojáci operovali po celý den. Armádní mluvčí označil akci za rutinní; potvrdil sedm zabitých palestinských ozbrojenců a dodal, že jeden izraelský voják byl těžce zraněn po zásahu pancéřovkou.

Během akce byly další dvě desítky lidí zraněny, včetně dvou kameramanů. Podle šéfa palestinských záchranářů se terčem palby staly i sanitky, kterým vojáci prý bránili přiblížit se k obětem. To mluvčí izraelské armády popřel.

Izraelská armáda pravidelně podniká pozemní a letecké útoky na pásmo Gazy, aby skoncovala s ostřelováním Izraele raketami; zrovna dnes jedna střela opět dopadla u školy v centru města Sderot na jihu země. Oběti dnešní přestřelky zvýšily podle AFP počet zabitých v izraelsko-palestinském konfliktu od roku 2000 na 5996.