Irácké děti nechodí do škol a ohrožuje je násilí a podvýživa

Bagdád - Násilí, špatná strava a přerušená školní docházka zasahují do životů milionů iráckých dětí i teď, čtyři roky po invazi do Iráku. V dnes zveřejněné zprávě to konstatoval Dětský fond OSN (UNICEF).

Loňský školní rok dokončilo jenom málo malých Iráčanů, mnoho jich žije v domovech, v nichž je voda vzácností, a nejmíň 1350 iráckých dětí bylo letos zatčeno. Nové násilnosti každý měsíc vyhánějí z domovů 25.000 dětí a jejich rodiny. Většinou se snaží najít útočiště v klidnějších částech Iráku.

„Irácké děti platí příliš vysokou cenu,“ řekl zástupce UNICEF pro Irák Roger Wright. Pracovníci této organizace doporučují, aby bylo současné zlepšení bezpečnostní situace využito k pomoci dětem a k vyhledání těch, jež ji potřebují, a aby mezinárodní organizace pomohly irácké vládě vytvořit pracoviště zaměřená na mladé Iráčany.

Podle údajů UNICEF dokončilo minulý školní rok jenom 28 procent sedmnáctiletých Iráčanů. Na jihu a ve středu země prý zkouškami prošlo úspěšně jenom 40 procent žáků. Loni nechodilo do základních škol 760.000 iráckých dětí a letos je jich ještě víc, protože se rodiny stále stěhují a mnoho dětí školní docházku přerušuje. Koncem letoška žilo v táborech nebo dočasných útulcích 75.000 dětí.

UNICEF letos financoval očkování čtyř milionů malých Iráčanů proti obrně a tří milionů proti spalničkám.