Polský prezident podepsal stažení vojáků z Iráku do konce října

Varšava - Polský prezident Lech Kaczyński v pátek podepsal ukončení mise polských vojáků v Iráku do konce října příštího roku a přes dosavadní odpor podpořil návrh vlády Donalda Tuska. Podle agentury AP to Kaczyński uvedl na svých webových stránkách.

Polské síly jsou v Iráku od Američany vedené invaze v roce 2003. Zpočátku tam Polsko mělo 2600 vojáků, ale jejich počet byl snížen na nynějších 900.

Kaczyński a bývalá vláda jeho bratra byli těsnými spojenci nynější americké administrativy a byli pro pokračování polské mise v Iráku. Nový Tuskův kabinet je ale pro stažení vojáků a spor kolem celé věci v posledních týdnech vyvolával napětí mezi prezidentem a premiérem.

Mandát nynější mise vyprší letos 31. prosince. Tusk se vyslovil pro prodloužení, avšak nejpozději do konce října. Kaczyński, který je také velitelem polských ozbrojených sil, chtěl delší působení polských vojáků v Iráku, ale nakonec ustoupil, protože kdyby Tuskův návrh nepodepsal, skončila by mise již s koncem letošního roku.

Podle nedávných průzkumů veřejného mínění je 85 procent Poláků proti nasazení polských vojáků v Iráku. Misi podpořilo jen 12 procent dotázaných.