Sarkozy na nečekané návštěvě v Afghánistánu

Kábul - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes nečekaně přiletěl na několikahodinovou návštěvu Afghánistánu. Hlavním cílem jeho pobytu bylo vyjádřit podporu stabilizaci a rekonstrukci Afghánistánu a sejít se s francouzskými vojáky, kteří v zemi působí v rámci sil Severoatlantické aliance. "Je tady válka. Válka proti terorismu a proti fanatismu, kterou si nemůžeme dovolit prohrát, a kterou neprohrajeme," řekl Sarkozy novinářům. "Ve hře je budoucnost našich hodnot a také Severoatlantické aliance," zdůraznil. Severoatlantické aliance. "Je tady válka. Válka proti terorismu a proti fanatismu, kterou si nemůžeme dovolit prohrát, a kterou neprohrajeme," řekl Sarkozy novinářům. "Ve hře je budoucnost našich hodnot a také Severoatlantické aliance," zdůraznil.

Prezident se nejprve sešel s velitelem zhruba 40.000 vojáků NATO, americkým generálem Danem McNeillem, a vzápětí se vydal na schůzku se svým afghánským kolegou Hamídem Karzáím. Sarkozyho na jeho první prezidentské cestě v Afghánistánu doprovázeli mimo jiné ministři obrany a zahraničí Hervé Morin a Bernard Kouchner či státní tajemnice pro lidská práva Rama Yadeová.

Sarkozy uvedl, že francouzští vojáci, kterých je v současnosti v zemi 1900, budou nadále pomáhat afghánské armádě, policii, vládě i justici. Už v listopadu přitom ujistil, že Francie své vojáky v Afghánistánu nechá tak dlouho, jak bude zapotřebí.

Vůdce bývalého afghánského vládního hnutí Taliban mulla Muhammad Umar v úterý vyzval zahraniční jednotky, aby se stáhly z Afghánistánu. To ale Sarkozy dnes odmítl. „Jisté je, že nechceme dát signál k odchodu. To by bylo špatné znamení v době, kdy vidíme spoušť způsobenou terorismem na světě,“ řekl.

Svou návštěvou a ujištěním podpory při stabilizaci a rekonstrukci asijské země nepřímo reagoval na čtvrteční obavy prezidenta USA George Bushe ohledně odchodu vojenských jednotek některých z 36 zemí, které v Afghánistánu působí v rámci NATO.

Vojáci mezinárodních sil společně s afghánskou armádou bojují proti fundamentalistickému hnutí Taliban i dalším vzbouřencům, cvičí afghánské bezpečnostní síly a pomáhají obnovit jejich postavení v zemi. Na místě jich slouží na 60.000 a USA usilují o další posílení mezinárodní vojenské přítomnosti. Mezi zeměmi, které už přislíbily zvýšení svého kontingentu, je i Česká republika.

Posílení kontingentu se očekává také od Británie, která se postupně stahuje z Iráku. Zatím ale Londýn navýšení počtu svých vojáků v Afghánistánu formálně neoznámil.

Afghánistán dnes navštívil také nový australský premiér Kevin Rudd, který se zastavil u australských vojáků sloužících v této zemi a setkal se s prezidentem Karzáím. Rudd jménem své země vyjádřil podporu Afghánistánu a slíbil pomoc ve výši 110 miliónů dolarů během následujících dvou let.

Afghánistán v současnosti zasáhla zvýšená vlna násilností. Letošní rok je nejkrvavější od americké invaze v roce 2001; do konce listopadu zde zahynulo 6000 lidí.

Většina francouzských vojáků je umístěna na vojenské základně Warehouse na východě Kábulu. Sarkozy tu s nimi poobědval a vydal se také do jižní části metropole na základnu Darúlamán, kde slouží asi 200 Francouzů v afghánské armádě.