K ISS míří pravidelné zásoby, tentokrát včetně svátečních dárků

Moskva - S životně nezbytnými zásobami a také se svátečními dárky pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se dnes vydala na cestu ruská nákladní loď Progress.

Odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a u orbitálního komplexu má zakotvit ve středu dopoledne SEČ. Vánoční nadílka pro dvojici amerických astronautů – Peggy Whitsonovou a Daniela Taniho - bude tedy mírně opožděná, zatímco Jurij Malenčenko dostane pro Rusy obvyklé novoroční dárky v předstihu.

Dvoutunový náklad Progressu tvoří především pravidelné dodávky potravin, vody, paliva a vzduchu. Mezi svátečním zpestřením je podle agentury ITAR-TASS třináct kilogramů čerstvých jablek, grapefruitů, pomerančů a citronů a také tři tuby medu a něco málo česneku a cibule. Psychologové ruského kosmického střediska přidali výběr časopisů.

Kosmonauti dostanou i osobní zásilky od svých rodin, které se vždy musí vejít do limitu půldruhého kilogramu. Malou výjimku tentokrát dostali blízcí Jurije Malenčenka, který na oběžné dráze oslavil 46. narozeniny. Těšit se může na svou oblíbenou hudbu a filmy na kolekci CD a DVD a také na kazetu s rodinným videem.

Vydáno pod