Ruský parlament opět zvolil do svého čela Putinova stoupence

Moskva - Poslanci nového ruského parlamentu opět zvolili na dnešní ustavující schůzi do svého čela prokremelsky orientovaného Borise Gryzlova. Gryzlov řídil Státní dumu již v předcházejícím období po volbách v prosinci 2003.

Gryzlov je předsedou strany Jednotné Ruska, jež tvoří mocenskou základnu prezidenta Vladimira Putina. Gryzlovova strana má v nynějším 450členném sboru 315 poslanců a výsledek hlasování, které skončilo poměrem 365 ku 55 při dvou abstencích, se tedy dal předem odhadnout. Roli skutečné opozice fakticky zastávají pouze komunističtí poslanci, kterých v parlamentu zasedá 57.

Nová Státní duma vzešla z voleb 2. prosince; jejich průběh ostře kritizovalo jak zahraničí, tak domácí ruská opozice.

Znalci ruských politických poměrů předpokládají, že Gryzlovovo zvolení a jeho nezastřená loajalita k nynějšímu prezidentovi pomůže Putinovi, aby si výrazný vliv na chod ruské politiky udržel i po skončení druhého prezidentského mandátu v příštím roce. Putin už označil za svého nástupce v úřadu hlavy státu dalšího svého politického souputníka Dmitrije Medveděva, nynějšího prvního místopředsedu vlády. Ten vzápětí prohlásil, že pokud bude zvolen, nabídne Putinovi premiérské křeslo.

Ruské úřady dnes zavdaly další podnět Putinovým kritikům, když oznámily, že na březnové prezidentské volby pozvou stejně málo zahraničních pozorovatelů, jak tomu bylo i při parlamentních volbách začátkem prosince.

„Na základě předběžných údajů pozveme na prezidentské volby tolik pozorovatelů,“ jako to bylo v případě parlamentních voleb v prosinci, prohlásil představitel ústřední volební komise Stanislav Vavilov na dnešní tiskové konferenci v Moskvě.

Průběh ruských parlamentních voleb sledovalo 2. prosince pouze 300 zahraničních pozorovatelů, tedy čtyřikrát méně než při předcházejících volbách do parlamentu v roce 2003 a při prezidentských volbách v roce 2004. Moskva se následkem toho stala stálým terčem kritiky zejména ze strany Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.