Evropská komise chce zavést prodej bezpečnějších cigaret

Praha - Evropská komise navrhuje, aby se ve všech členských zemích Evropské unie povinně prodávaly bezpečnější samozhášecí cigarety. Členské státy unie návrh Evropské komise podpořily. Při požárech způsobených kouřením totiž za posledních pět let zemřela v Česku téměř stovka lidí, v Evropě dvacetkrát víc. Podle statistik je právě kouření nejčastější příčina požárů.

„Hořící cigareta je v podstatě otevřený oheň, na konci má několik stovek stupňů Celsia a může velmi snadno zapálit látky, které se nacházejí v její blízkosti,“ vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček.

Snížit počet požárů z odložené cigarety teď chce Evropská komise. Navrhuje povinně vyrábět tzv. samozhášecí cigarety. Členské státy Evropské unie s tím souhlasí. „V Evropě tím můžeme ročně zachránit minimálně dva tisíce životů. Tolik lidí zemře při požárech, navíc  požárů z cigaret neubývá,“ říká Florence Berteletti Kemp ze sdružení Smoke Free Partnership.

Čísla moc neklesají ani v Česku. Jen letos, od ledna do září, způsobila špatně uhašená cigareta skoro 800 požárů. Ročně při nich uhoří kolem dvaceti lidí. Hasiči proto nový typ cigaret podporují. „Jsou totiž opatřeny lamelami, které snižují intenzitu hoření uvnitř cigarety a až o šedesát procent snižují riziko, že od této cigarety dojde ke vzniku požáru,“ říká Kopáček.

Samozhášecí cigareta zhasne díky silnějšímu papírku dřív. Tabákové společnosti se výrobě takových cigaret nebrání, ale zároveň varují, že změny v konstrukci cigarety nemusí znamenat, že budou cigarety bezpečnější. Radost navíc nemají ani lékaři. „Samozhášecí cigarety jsou škodlivé jako jakékoli jiné cigarety. Budete-li pravidelně kouřit, připraví vás o 15 let života,“ tvrdí lékařka Eva Králíková.
     
Samozhášecí cigarety se už povinně prodávají v Kanadě a v některých státech USA. V českých trafikách by se měly objevit nejdříve do dvou let. Nejlepší prevencí proti požárům z nedohaslých cigaret je ale podle odborníků přestat kouřit úplně.