V Pákistánu vypukly nepokoje, policie může střílet

Islámábád - V pákistánské provincii Sing probíhá pohřeb zavražděné opoziční političky Bénazír Bhuttové. Na místě se sešly tisíce jejích stoupenců. Bezpečnostní složky už podle agentury Reuters střílely do davu násilníků, kteří protestují proti jejímu zavraždění. Při pumovém útoku na úřad provládní strany zemřeli nejméně tři lidé.

Dav rozzuřených lidí dnes v pákistánském Péšávaru na severozápadě země vyraboval a vypálil úřad provládní strany Pákistánská muslimská liga Kaide Azam (PML-QA). Předvolební shromáždění této strany v údolí Svát na severozápadě Pákistánu se stalo terčem pumového útoku, při němž byli zabiti nejméně tři lidé včetně jejího kandidáta.

V provincii Sindh, odkud Bhuttová pocházela a která je baštou jejích stoupenců, dnes dala provinční vláda ozbrojeným silám právo rozhánět protesty ostrou střelbou, oznámila agentura Reuters. „Ano, střílejte na každého, kdo chce poškodit život obyčejných lidí a veřejný majetek,“ prohlásil ministr vnitra vlády provincie Sindh Akhtár Zaman.

Povolení ke střelbě už využila policie ve městě Hajdárábád v provincii Sindh, kde začala střílet do davu, jehož protesty se zvrhly v násilnosti.

Policisté postřelili pět lidí, oznámila agentura Reuters s odvoláním na místního policejního důstojníka. „Začali jsme střílet, když se protesty změnily v násilnosti a nám se nepodařilo dav rozehnat. Pět lidí bylo postřeleno,“ řekl důstojník Abdul Kádir Summó.

Podle dostupných informací bylo zatím v Pákistánu při nepokojích, které po vraždě Bhuttové vypukly, zabito nejméně jedenáct lidí. V Karáčí, největším pákistánském městě a hlavním městě provincie Sinh, během noci skupiny mladíků zapalovaly automobily a obchody.