Venezuelský prezident Chávez se chystá osvobodit rukojmí v Kolumbii

Pod vedením venezuelského prezidenta Cháveze začaly v Kolumbii přípravy na leteckou operaci, která má osvobodit tři rukojmí. Zadržují je kolumbijští povstalci. Poradkyni bývalé prezidentské kandidátky, jejího tříletého syna a někdejší členku kolumbijského kongresu drží povstalci už několik let hluboko v džungli.

Den D nastal. Tři rukojmí budou slavit Nový rok se svými blízkými. Tak popisuje probíhající operaci venezuelský prezident Chávez, který má akci na starosti. Dva vrtulníky a letouny Červeného kříže musejí nejdřív přistát na letišti ve městě Villavicencio. Tam řeknou rebelové pilotům, kde přesně v džungli se rukojmí nacházejí. Dál už budou pokračovat jen helikoptéry. „Moje dcera a vnuk budou konečně svobodní. Není to velmi důležité jen pro naši rodinu, ale pro celou zemi. Věřím, že jednou se dostanou na svobodu všichni rukojmí,“ dodává matka rukojmí Clara de Rojasová.

Hluboko v džungli jich povstalci zadržují několik set, pětačtyřicet z nich jsou přitom prominentní osobnosti. Bojovníci FARC ovládají až třetinu Kolumbie – především džungli a pláně na úpatí And. Armáda s nimi vede několik desítek let zatím neúspěšný boj. „Myslíme na všechny rukojmí. Na těch dvaadvacet, které povstalci zavraždili, i na ty, kteří stále žijí,“ tvrdí kolumbijský prezident Alvaro Uribe. Venezuelského prezidenta Cháveze, který řídí propuštění třech rukojmí, přitom kolumbijský prezident Uribe v listopadu odvolal z funkce hlavního vyjednavače. Chávez podle něj nabízel povstalcům příliš ústupků a podkopával Uribeho autoritu.