Iráčtí sunnité si připomněli rok od Saddámovy popravy

Bagdád - Stoupenci bývalého iráckého prezidenta si dnes v rodišti Saddáma Husajna připomněli první výročí Saddámovy smrti. U hrobu ve vesnici Audža recitovali verše z koránu a modlili se. Saddám byl loni odsouzen za zločiny proti lidskosti a před rokem oběšen. Přísná bezpečnostní opatření dnes platí nejen v okolí Audži, ale i v Bagdádu a dalších částech země.

Do sunnitské Audži přišlo několik desítek vůdců arabských kmenů i studenti. Uličky vesničky ležící 180 kilometrů severně od Bagdádu byly vyzdobeny Saddámovými fotografiemi a z tlampačů v nich zaznívaly verše z koránu. Mnozí k hrobu přišli z nedalekého Tikrítu, který je tradiční baštou sunnitských Arabů a členů bývalé vládní strany Baas. Nad hrobem ozdobeným iráckou vlajkou a květinami zněly nejen modlitby, ale taky vášnivé projevy. Mnozí příchozí stáli v naprosté tichosti.

Ministerstvo vnitra v sobotu uvedlo do pohotovosti bezpečnostní jednotky v celé zemi a je odhodláno zabránit případnému násilí. Saddámovy portréty se dnes objevily také v bagdádské sunnitské čtvrti Azamíja, kde se Saddám naposledy objevil v dubnu 2003 na veřejnosti. V okolí vesnice Daúr, v jejíž blízkosti Saddáma v prosinci 2003 dopadli američtí vojáci, dnes platí zákaz vycházení. Daúr je necelých 20 kilometrů jižně od Tikrítu.

Oficiální irácké sdělovací prostředky výročí pomíjejí. Světové agentury připomínají okolnosti popravy, která pobouřila irácké sunnity. Saddám byl oběšen 30. prosince na irácké vojenské základně Kazimíja v Bagdádu. Někdo z přítomných popravu zachytil kamerou mobilního telefonu, takže tyto snímky se rychle šířily. Bylo z nich patrné, že šíitští popravčí volali jméno šíitského duchovního Muktady Sadra ve chvíli, kdy kladli Saddámovi oprátku na krk. Pozdvižení vzbudil také fakt, že vláda odmítla popravu odložit, i když právě na ni připadl první den významného muslimského svátku oběti. Násilnosti, které po popravě následovaly, si vyžádaly 80 obětí.

Za Saddámovy vlády stáli v čele Iráku menšinoví sunnité a většinoví šíité patřili k utlačovaným skupinám obyvatel.

Mnozí Iráčané považují popravu za nevyhnutelné zúčtování, ale přitom si uvědomují, že toho moc nezměnila. „Přáli jsme si, aby Saddámova smrt byla součástí řešení, ale místo toho se stala součástí problému,“ řekl pětatřicetiletý bagdádský sunnita Džamál Salmán.

Obyvatelé šíitských čtvrtí Bagdádu si událost nijak nepřipomínají. „Nestarám se o to, ale byla to černá stránka a už je obrácena. Doufali jsme, že se po jeho smrti věci změní k lepšímu, ale bylo to právě naopak,“ řekl šíita Nádží Džamál. Podle něj se po Saddámově smrti neúměrně zhoršila bezpečnostní situace.

Návštěvníci, kteří se dnes vydali do Audži, byli většinou z oblastí severně od Bagdádu, z provincií Saláhaddín, Dijála, Anbár a z města Mosulu. Dlouho to byla útočiště sunnitského odboje a některá z nich, jako provincie Dijála, dodnes jsou. Působí v nich stále velký počet amerických vojáků.

V Audži je hrob nejen Saddámův, ale také jeho synů Udaje a Kusaje a tří dalších bývalých prominentů odsouzených k trestu smrti v tomtéž procesu jako Saddám. Saddámovy syny američtí vojáci zabili v Mosulu v roce 2003.