Povolební protesty v Keni si vyžádaly již 124 obětí

Nairobi - Již 124 mrtvých si vyžádaly celonárodní povolební protesty v Keni. Informovala o tom dnes podle agentury Reuters keňská televize. Nepokoje zesílily po včerejším vyhlášení dosavadní hlavy státu Mwaie Kibakiho vítězem prezidentských voleb. Do ulic vytáhly davy drancujících mladíků, proti kterým zasahuje pořádková policie. Mnoho demonstrantů bylo zastřeleno. Opoziční kandidát Rail Odinga odmítá uznat porážku a obviňuje vládu z podvodu. Výsledek zpochybňují i pozorovatelé z Evropské unie.

Násilí se rozšířilo po celé zemi. Protestující stoupenci poraženého opozičního kandidáta Raily Odingy tvrdí, že výsledky byly zfalšovány. Spojené státy vyjádřily obavy z „vážných problémů“, které doprovázely sčítání hlasů ze čtvrtečních prezidentských a parlamentních voleb v zemi a vyzvaly keňské představitele, aby upustili od násilí.

Obvinění z volebních podvodů by měla být řešena právní cestou, uvádí se v prohlášení ambasády Spojených států v Keni.

Odinga neuznal vítězství stávajícího prezidenta Mwaie Kibakiho a vyzval k masovému shromáždění v nairobském parku Uhuru, které by se mělo uskutečnit ve čtvrtek. Původně plánoval demonstraci, na níž měl být vyhlášen „prezidentem zvoleným lidem“, na dnešek, ale policie ji zakázala.

V západokeňském městě Kisuma, kde bylo hlášeno 53 mrtvých, vyhlásila policie zákaz vycházení přes den pod pohrůžkou zastřelení. V nairobských chudinských čtvrtích a dalších městech je nasazeno velké množství bezpečnostních sil.

Vláda zakázala televizní a rozhlasové vysílání, což prezentuje jako opatření směřující k uklidnění situace. Odinga je považuje naopak za způsob, jak jeho stoupencům zabránit ve shromažďování.