Keňští policisté rozehnali demonstranty

Nairobi – Keňská policie zakročila proti demonstrantům, které do ulic hlavního města svolal vůdce opozice Raila Odinga. Podle agentury Reuters policisté použitím vodních děl a slzného plynu zabránili lidem vstoupit do parku Svobody v blízkosti parlamentu, kde se měla demonstrace konat. Několik stovek demonstrantů se proto usadilo v ulicích, kde zpívali národní hymnu.

Odinga považuje výsledky voleb, které byly vyhlášeny v neděli a podle nichž byl do čela země znovuzvolen stávající prezident Mwai Kibaki, za zfalšované. Na dnešní demonstraci se chtěl nechat prohlásit „prezidentem lidu“. Po policejním zásahu byla demonstrace přeložena na příští úterý. „Jsme mírumilovní lidé, kteří nechtějí násilí. Proto se teď pokojně rozcházíme,“ řekl čelný představitel Odingovy strany.

Prvním představitelem africké země, který pogratuloval keňskému prezidentovi Kibakimu k jeho znovuzvolení, byl ugandský prezident Yoweri Museveni. Tím ve skutečnosti schválil sporné hlasování, které je pod palbou mezinárodní kritiky. Povolební násilnosti v zemi si vyžádaly kolem tří set lidských životů. Červený kříž oznámil, že již 100.000 lidí muselo opustit své domovy, aby uprchlo před politicky a etnicky motivovaným násilím.

Mezinárodní společenství vyvíjí tlak na keňské představitele, aby zastavili násilí. Šance na brzké vyřešení krize se ale snížily, protože návštěva předsedy Africké unie Johna Kufuora, ohlášená na středu, se neuskutečnila.

Napětí mezi keňskými kmeny

V Keni, která je asi sedmkrát větší než Česko, žije přibližně 36 milionů obyvatel. Ti se rozdělují přibližně do 40 kmenů či etnických skupin. Jejich příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk.

Dosavadní keňský prezident Mwai Kibaki, jehož zvolení ve volbách 27. prosince 2007 vyvolalo v zemi vlnu násilí, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země. Opoziční kandidát Raila Odinga patří ke třetímu nejpočetnějšímu kmeni - Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi.

Od vyhlášení nezávislosti Keni v roce 1963 keňští politikové často zabírali a přerozdělovali půdu mezi členy svých kmenů či mezi své stoupence, což se neobešlo bez krvavých násilností. Při dosud nejhorších útocích, které se většinou odehrávají souběžně s volbami, bylo v letech 1992-93 zabito 1500 lidí a dalších 300.000 bylo nuceno opustit své domovy. V roce 1998 si nepokoje mezi jednotlivými kmeny vyžádaly asi 200 obětí.

Keňa - ráj turistů

V neklidné Africe se ale Keňa jinak těší pověsti klidné země a nemalá část jejích zisků plyne z turistického ruchu. Zemi, která je známá divokým safari a slunnými plážemi, v roce 2006 navštívilo 1,8 milionu návštěvníků. Příjmy Keni z turistiky se v roce 2006 zvýšily o 15 procent v přepočtu na více než 17 miliard Kč.

Oblíbeným cílem turistů je například horský masiv Mt. Kenya, kde se nachází druhý nejvyšší vrchol Afriky Batian (5199 metrů nad mořem). Turistika v zemi se postupně oživuje od roku 2004 po předchozím propadu způsobeném bombovými útoky na americkou ambasádu v Nairobi v roce 1998 a na hotel v Mombase v roce 2002.