Opoziční politik v Keni vyšetřován kvůli upálení lidí v kostele

Nairobi - Keňská policie vyšetřuje v souvislosti s úterním upálením nejméně 35 lidí v kostele u města Eldoret politika z opozičního Pomerančového demokratické hnutí (ODM). Informovala o tom agentura AFP. V Keni se po volbách z 27. prosince, jejichž výsledky opozice zpochybnila, rozpoutalo politické a etnické násilí, které si vyžádalo už přes 350 obětí.

Opoziční politik podle policie pobízel dav k útoku na kostel. „To je zločin, jehož viníci nesmějí ujít potrestání,“ řekl keňský policejní mluvčí Eric Kiraithe.

V úterý hledalo v kostele nedaleko západokeňského města Eldoret 300 až 400 lidí z kmene Kikujů útočiště před etnicky motivovaným násilím. Skupina mladých stoupenců opozičního předáka Raily Odingy na kostel zaútočila a podpálila ho.

Odinga pocházející z kmene Luů, kteří žijí převážně na západě země, obvinil oficiálního vítěze voleb Mwaie Kibakiho z falšování volebních výsledků. Kibaki, který je z kmene Kikujů, odmítá s opozicí jednat, dokud neustanou násilné protesty.

Vedení opozice svolalo na dnešek novou demonstraci v hlavním městě Nairobi. Policie ji zakázala a do ulic metropole vyslala zesílené policejní hlídky. Podle agentur zatím ale vše nasvědčuje tomu, že se demonstrace ohlášená na 8:00 SEČ neuskuteční.

Očekává se, že do Keni přijede tajemnice americké ministryně zahraničí pro Afriku Jendayi Frazerová, aby přiměla znesvářené strany k jednání. O vyřešení krize v Keni se snaží také jihoafrický činitel, nositel Nobelovy cen za mír Desmond Tutu, který se dnes sešel s Kibakim. Ve čtvrtek již jednal s Odingou.