Sníh a mráz komplikují v Evropě dopravu, stály i lidské životy

Sofia/Řím/Vídeň - Sníh a teploty hluboko pod nulou již několikátý den komplikují život obyvatel Bulharska. V zemi zůstává stále asi 150 měst a obcí bez dodávek elektřiny, přes 50 vesnic nemá vodu. Husté sněžení dnes částečně ochromilo dopravu také na severu Itálie, kde se ocitlo zhruba 1500 kilometrů dálnic pod sněhem. Tuhá zima si vyžádala i oběti na životech. V Bulharsku umrzl v noci na dnešek pětašedesátiletý muž a v Rakousku usmrtily laviny tři osoby.

V Bulharsku zůstává i nadále nejpostiženějším regionem severovýchod země. V řadě měst platí stavy nouze, vyhlášené v předešlých dnech. Mnoho silnic bylo i dnes sjízdných jen se sněhovými řetězy. Hromadná doprava i vlaky nabraly větší či menší zpoždění; osobní vlak ze Sofie do podunajské Silistry kvůli závějím zůstal celou noc stát na trati. Mezinárodní letiště v Sofii je podle agentury DPA nicméně znovu v provozu.

V severní Itálii dnes přívaly sněhu zkomplikovaly provoz na silnicích v Miláně, Turíně a v Boloni. V Janově způsobily problémy v železniční dopravě a prudký vítr navíc donutil místní úřady zavřít jeden terminál janovského přístavu.

V Rakousku připravily laviny ve čtvrtek večer o život tři lidi. Mladou Rakušanku zavalil sesuv sněhové masy při lyžování na hornorakouském Krippensteinu, ve vorarlberském horském středisku Gargellen lavina usmrtila padesátiletého Němce a jeho o tři roky starší krajan nepřežil zával na hoře Gennerhorn u Salcburku, informovaly dnes místní úřady. Kvůli posledním případům zvýšily varování před lavinovým nebezpečím v centrálním a západním Rakousku na stupeň tři (vážné) na pětidílné stupnici.