Britští detektivové pátrali na místě útoku na Bhuttovou

Rávalpindí (Pákistán) - Policisté britského Scotland Yardu dnes zahájili vyšetřování na místě, kde byla 27. prosince 2007 při atentátu zabita pákistánská opoziční politička Bénazír Bhuttová. Oznámili to oficiální činitelé.

Oblast kolem parku Lijákat Bágh v Rávalpindí, kde byla Bhuttová po předvolebním shromáždění své Pákistánské lidové strany (PPP) zabita, uzavřeli ozbrojení příslušníci pákistánských speciálních jednotek, aby mohl tým britských detektivů nerušeně pátrat.

Páteční přílet pěti odborníků Scotland Yardu v Pákistánu jen prohloubil konspirační teorie, které se kolem smrti Bhuttové vyrojily. Podle úřadů byla politička zabita, když narazila po pumovém útoku hlavou o sklopnou stříšku svého vozu. Činitelé její lidové strany ovšem uvedli, že byla zastřelena předtím, než sebevražedný útočník odpálil nálož na svém těle, která zabila dvacítku dalších lidí.

Pákistánské ministerstvo vnitra obvinilo z útoku teroristickou síť Al-Káida. Vláda prezidenta Parvíze Mušarafa ovšem čelí četným obviněním, podle nichž byly do útoku na Bhuttovou zapleteny pákistánské vojenské či špionážní služby.

Tato obvinění podpořila i skutečnost, že místo činu bylo krátce po atentátu umyto vodou, což mohlo zničit klíčové stopy a důkazy. Mušaraf později připustil, že toto „byl krok, jenž se neměl stát“. Zapojení pákistánských mocných tajných služeb či jiných bezpečnostních sil do vraždy Bhuttové ale prezident rozhodně popřel.

Atentát na Bhuttovou vedl k odkladu parlamentních voleb, které byly původně vypsány na 8. ledna letošního roku. Podle nového rozhodnutí se mají konat v polovině února. PPP opakovaně žádá, aby smrt Bhuttové vyšetřila OSN obdobně, jako vraždu bývalého libanonského premiéra Rafika Harírího v roce 2005. Tuto možnost ale pákistánská vláda odmítá.