Kalifornii a Nevadu sužují bouře a povodně

San Francisco - Ve střední a severní Kalifornii rychlost větru podle meteorologů chvílemi překračovala 160 kilometrů za hodinu. Tisíce domů a podniků ve státech Kalifornie, Oregon a Washington zůstaly bez proudu, narušena je doprava a v některých oblastech vyhlásili guvernéři stav nouze.

Řádění živlů naplno pocítilo San Francisco, v jehož okolí si bouře vynutila uzavření několika dálnic a narušila dopravní systém. Vichřice zde vyvrátila více než 400 stromů a místní úřady vyhlásily stav nouze, i když žádné oběti, ani ranění nebyly hlášeny. „Jsme rádi, že většina lidí uposlechla výzev, aby zůstali doma,“ řekla mluvčí sanfranciských záchranářů Rochelle Jenkinsová agentuře AFP. Ačkoliv se prudké deště očekávají v Kalifornii po celý víkend, úřady doufají, že nejhorší už mají za sebou.

Záplavy zase sužují Nevadu, která je obvykle spíše oblastí, kde panují sucha. Město Fernley na západě státu zalila ledová voda ze zemědělského kanálu řeky Truckee, kde se po prudkých lijácích protrhla hráz. Zhruba 3500 lidí v sobotu uvízlo ve svých domech, které byly v níže položené části města zaplaveny až do výšky jednoho metru. Úřady obyvatele asi osmi set domácností evakuovaly do místní školy, když je do bezpečí museli ze střech jejich domů odvážet vrtulníky. Zraněn podle informací policie nikdo nebyl.

„Rychle jsme vynášeli důležité věci, dokumenty, drahocennosti. Všechno ostatní ale zůstalo v domě, takže teď už nejspíš nemáme vůbec nic,“ uvedl majitel jednoho ze zatopených domů Dave Stephan. „Viděli jsme, jak se voda valí k našemu domu. Snažili jsme se popadnout několik věcí a utíkali jsme pryč. V domě bylo půl metru vody a rychle stoupala,“ popsal situaci Erice Cornett, který ve zmatku opouštěl dům se ženou a třemi dětmi.

Guvernér Nevady Jim Gibbson, který celou oblast kontroloval z vrtulníku, vyhlásil v okrese stav nouze. Ten vyhlásil ve třech okresech Kalifornie nejvíce postižených bouří také guvernér Arnold Schwarzenegger, v Oregonu byl stav nouze vyhlášen v jednom okrese.

Čerstvý příval sněhu v pohoří Sierra Nevada na hranicích Kalifornie a Nevady, kde napadlo od pátečního rána 1,5 metru sněhu, si zase vynutil zastavení provozu na 130kilometrovém úseku mezistátní dálnice z Rena do Applegate v Kalifornii. V jednom místě dálnice došlo v sobotu odpoledne k řetězové srážce 17 aut. Meteorologové varují, že sněhová pokrývka může do večera dosáhnout téměř tří metrů.