V New Hampshiru vrcholí volební kampaň před nominační volbou prezidenta USA

Manchester (New Hampshire) - Američtí kandidáti na prezidentský úřad už jsou v New Hampshiru. Jak se zdá, právě hlasování v tomto státě by pro ně mohlo být klíčové. Preference v obou táborech jsou nezvykle vyrovnané a úterní výsledky můžou definitivně pohřbít naděje dřívějších favoritů - demokratky Hillary Clintonové a republikána Mitta Romneyho. Jak navíc zjistil náš zpravodaj Roman Bradáč, masivní kampaň už začíná vadit lidem.

New Hampshire zcela ovládly volby. Tradiční setkání politiků s voliči jsou v plném proudu. „Místní berou primárky velice vážně. Než vyberou svého favorita, dlouho sledují počínání všech kandidátů a vzájemně je porovnávají,“ vysvětluje dobrovolník Jason Schimanski. Reklamy v televizi a stále zvonící telefon, který vyzývá k podpoře některého z politiků, už ale některé obyvatele New Hampshire unavuje.

V této oblasti je vysoké procento nezávislých voličů. Někteří z nich jsou nespokojeni se zahraniční politikou republikánů, a proto budou letos volit demokraty. Výsledky úterního hlasování naznačí nejen šance kandidátů získat stranickou nominaci, ale právě to, zda blíž do Bílého domu mají demokraté, či republikáni.

Současná volební kampaň je velice napínavá. Žádnému z kandidátů se zatím nepodařilo konkurenci výrazně odskočit. Proto se očekává velká volební účast.