Britská pošta vydala známky inspirované Jamesem Bondem

Londýn – Mimořádnou sérii šesti známek inspirovaných fiktivním tajným agentem Jamesem Bondem vydala britská Královská pošta. Známky nezvyklého formátu, které se dnes začaly prodávat v Británii, byly vydány u příležitosti stého výročí narození spisovatele Iana Fleminga, duchovního otce legendárního agenta 007.

Sérii prodávají britské poštovní úřady nebo je možné ji koupit na internetu. Královská pošta už oznámila, že ji kontaktovali filatelisté z mnoha zemí.

Na známkách, které budou k mání na všech britských poštách, jsou vyobrazeny různé podoby obálek šesti Flemingových románů o agentovi 007. Konkrétně to jsou Casino Royale, Diamanty jsou věčné, Srdečné pozdravy z Ruska, Dr. No, Goldfinger a Přísně tajné!, které vyšly v letech 1953 až 1960.

„Pro známky je to dokonalé téma. Je to britský výtvor, něco, co dala Británie světu, a je to aktuální do dneška. Bond prostě žije,“ říká Julietta Edgarová z britské Královské pošty s tím, že podle odhadů více než polovina světové populace o Jamesi Bondovi slyšela.

Zvláštní sérii známek propagovala britská herečka Samantha Bondová, která hrála sekretářku Moneypenny ve čtyřech filmech, v nichž agenta 007 ztvárnil Pierce Brosnan. Bondová pózovala vedle automobilu Aston Martin, který k agentovi s povolením zabíjet neodmyslitelně patří.

Ian Fleming se narodil v Londýně 28. května 1908 a napsal o Jamesi Bondovi 12 románů a devět povídek. Zemřel na infarkt v srpnu 1964. Ve jednadvaceti filmových bondovkách se v roli slavného agenta představili Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan a Daniel Craig.

Lukáš Strašík