Saakašvili se znovu stal gruzínským prezidentem

Tbilisi - Prozápadní gruzínský vůdce Michail Saakašvili byl zvolen v sobotních volbách znovu prezidentem hned v prvním kole. Vyplývá to z oficiálních téměř kompletních výsledků, které dnes oznámila gruzínská Ústřední volební komise. Opozice však pokládá výsledky za zfalšované a asi 300 až 400 jejích přívrženců dnes před sídlem státní televize demonstrovalo s transparenty "Nevěříme".

 

„Vyhráli jsme volby, ale výsledky byly zfalšovány. Nenecháme si ukrást naše hlasy,“ prohlásil před demonstranty opoziční kandidát Levan Gačečiladze. „Míšo odejdi, Levan je náš prezident,“ skandoval dav.

Výsledky, které byly získány po sečtení 98,8 procenta hlasů, ukazují, že pro Saakašviliho se vyslovilo 52,21 procenta voličů. Zbývajících 1,2 procenta hlasů, které zbývá sečíst, už nemůže podle komise vítězství Saakašviliho ohrozit, nemůže už totiž spadnout pod padesátiprocentní hranici nutnou pro zvolení hned v prvním kole. Hlavní z šesti opozičních kandidátů Gačečiladze získal podle komise 25,26 procenta hlasů.

„Pokud soudy výsledky nezruší, nebudou se závěry týkající se jednotlivých kandidátů výrazně měnit, rozhodně ne tak, aby to ohrozilo Saakašviliho vítězství,“ uvedl předseda ústřední volební komise Levan Tarchnišvili.

Gruzínská opozice ale odmítá uznat oficiálně uváděné výsledky. Obviňuje úřady ze zfalšování voleb ve prospěch dosavadního šéfa státu a žádá druhé kolo hlasování. Pokud nebude uspořádáno, hrozí demonstracemi a hladovkami. Velkou manifestaci svolávají opoziční politici na neděli do Tbilisi, kde v sobotním hlasování opozice získala více hlasů než Saakašvili.

Gačečiladze, který v úterý sliboval, že na protest proti zfalšování voleb zahájí hladovku, dnes řekl, že si potřebuje uchovat síly pro další boj, a tak jej v hladovění zastoupí jeho bratr.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě uznali gruzínské hlasování jako platné a převážně demokratické i navzdory některým přešlapům.

Kontroverze kolem prezidentských voleb budí obavy z nestability a nepokojů v zemi jako loni v listopadu. Loňské nepokoje Saakašvili potlačil vyhlášením devítidenního výjimečného stavu a vypsáním předčasných prezidentských voleb. Podle některých gruzínských analytiků jsou však opoziční protesty už spíš součástí kampaně před jarními parlamentními volbami.

Saakašvili jako hrdina revoluce růží dosáhl v roce 2004 zvolení 96 procenty hlasů. Analytici předvídají, že ho tentokrát čeká těžší pětileté období nejen kvůli úbytku popularity, ale i proto, že opozice navzdory přetrvávající roztříštěnosti začíná spojovat síly proti šéfovi státu. Ten se snaží získat ztracený terén sliby, že bude více bojovat proti chudobě a pokračovat v modernizaci země a sbližování s EU a NATO. Hlásá také ochotu zapojit „kompetentní“ opoziční politiky do nové vlády.