Kosovský parlament schválil Thaçiho vládu

Priština - Nově zvolený kosovský parlament dnes schválil novou vládu v čele s Hashimem Thaçim, který slíbil do několika týdnů vyhlásit nezávislost této jihosrbské provincie. Souhlas zákonodárců se očekával, neboť vládní strany mají v parlamentu nadpoloviční většinu. Na základě koaliční dohody byl dnes v úřadu prezidenta potvrzen i dosavadní šéf Kosova Fatmir Sejdiu.

 

Pro koaliční kabinet Thaçiho Demokratické strany Kosova (PDK) a Sejdiuova Demokratického svazu Kosova (LDK) zvedlo ruku 85 poslanců ze 115 přítomných členů parlamentu. Proti bylo podle tiskových agentur 22 zákonodárců, čtyři se zdrželi.

„Ujišťuji vás, že během několika týdnů vyhlásíme nezávislost,“ prohlásil bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Thaçi po hlasování.

PDK vyhrála listopadové parlamentní volby se ziskem 34 procent hlasů, druhý skončil LDK s 23 procenty. Obě strany mají v novém 120členném parlamentu dohromady 62 poslanců. Již v prosinci uzavřela tato kdysi nepřátelská uskupení rámcovou dohodu o sestavení koaliční vlády, jejímž cílem bude i navzdory odporu Bělehradu dovést Kosovo k samostatnosti.

PDK bude mít v kabinetu vedle postu premiéra a vicepremiéra sedm křesel, LDK obsadí místo vicepremiéra a pět ministerstev. Tři zbývající rezorty dostali zástupci národnostních menšin, dva z nich představitelé kosovských Srbů, kteří listopadové volby kvůli nesouhlasu s odtržením provincie od Srbska bojkotovali.

Volba prezidenta, která schvalování vlády předcházela, byla dramatičtější, neboť se Sejdiuovi v prvních dvou kolech nepodařilo získat potřebnou dvoutřetinovou většinu hlasů ve sněmovně. Sejdiu, který v roce 2006 nahradil v čele provincie zesnulého Ibrahima Rugovu, tak byl na další pětileté období zvolen až na třetí pokus. Hlasovalo pro něj 68 poslanců.

Zhruba 90 procent obyvatelstva dvoumilionového Kosova tvoří Albánci, kteří požadují úplnou nezávislost oblasti. Srbsko a kosovští Srbové to jednoznačně odmítají a Bělehrad místo toho nabízí širokou autonomii. Veškerá jednání o řešení tohoto sporu ztroskotala, neboť ani jedna ze stran nebyla ochotná ustoupit.

Nezávislé Kosovo jsou ochotny uznat Spojené státy i většina zemí EU; některé členské státy „sedmadvacítky“ s tím však nesouhlasí. Proti jednostrannému vyhlášení kosovské nezávislosti se stavějí například Kypr, Slovensko, Rumunsko, Řecko nebo Španělsko.

Od roku 1999 provincii spravuje OSN. Misi UNMIK by měla v budoucnu nahradit mise EU, která nedávno rozhodla o tom, že do Kosova vyšle zhruba 1800 lidí.