Politika jednoho dítěte zabránila v Číně narození 400 milionů lidí

Peking - Podle oficiálních údajů zabránila politika plánování rodičovství za posledních zhruba třicet let narození 400 milionů Číňanů. Tento krok prospěl čínské ekonomice. Čínští experti tvrdí, že prudký pokles porodnosti každoročně zvyšoval hospodářský růst o jedno až dvě procenta.

Britský Daily Telegraph zveřejnil sedm let starý případ, kdy úředníci z komise pro plánování rodiny donutili ženu v devátém měsíci těhotenství k potratu. Takových případů je v Číně celá řada a jsou veřejným tajemstvím. „Podle mě je z etického hlediska nehorázné, že je žena nucena, aby v tak pozdním stádiu těhotenství potratila,“ řekl ve vysílání ČT24 neurolog a etik 1. lékařské fakulty UK Jan Payne.

Politika jednoho dítěte spočívá v tom, že manželským párům žijícím ve městě je povoleno mít jenom jedno dítě. Lidé na venkově mohou mít také jenom jedno dítě, ale pokud se jim jako první narodí dcera, mohou mít i druhé. A když je i druhé dítě dívka, mohou mít ještě třetí. Chlapec je hlavně na venkově více ceněn, protože pomáhá rodičům se zemědělskými pracemi.

Při neuposlechnutí pravidla hrozí lidem pokuta. Jejich hrozba zabírá hlavně u chudých rolníků na venkově. „Byla tady řada kritiků, kteří tvrdili, že je to diskriminace, že bohatí lidé ve městě můžou mít dětí více, protože jsou schopni zaplatit jednorázové pokuty,“ vysvětlil zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler.

Na čínském venkově proto rodiče své novorozené dcery zabíjeli, nebo po zjištění pohlaví svého potomka podstupovali dobrovolný potrat. V některých provinciích se tak v posledních deseti letech rodilo až o třicet procent více chlapců než děvčat, což může za patnáct až dvacet let způsobit demografickou katastrofu. Vláda proto zahájila kampaň s názvem „Dívky jsou také lidé“, která má zvýšit počet narozených děvčat.