Podle komentátorů nehrozí v Keni opakování situace ve Rwandě

Nairobi – Situace ve východoafrické Keni, kde při násilnostech přišlo o život už více než 600 lidí, se pomalu uklidňuje. Podle komentárů nehrozí, že by se opakovalo krveprolití ve Rwandě z roku 1994, protože nikdo z keňských politických rivalů nemá v ruce plán genocidy. Mírný optimismus komentátorů sdílí i František Drozdek, charge d’affaires ČR v Nairobi, který byl hostem pořadu České televize Světadíl.

Podle Drozdka existují k optimismu dva důvody: Keňa je podle něj politicky i ekonomicky vyspělejší zemí než Rwanda a oba hlavní političtí rivalové jsou ochotni jednat. Podnikatelská elita v zemi podle něj situací spíše trpí, protože většina keňské ekonomiky je v rukou indické menšiny, která je politicky zcela neutrální.

Kontroverzní volby z 27. prosince, v nichž podle oficiálních údajů dosavadní prezident Mwai Kibaki získal jen o pár set tisíc hlasů více než vůdce opozičního Pomerančového demokratického hnutí (ODM) Raila Odinga, nebyly v pořádku ani podle mezinárodních pozorovatelů. Vzápětí po vyhlášení výsledků 30. prosince se ve městech rozpoutaly střety mezi demonstranty a policií a především na západě země propuklo etnicky motivované násilí. Uprchlo před ním z domovů nejméně 255 000 Keňanů. Nevládní organizace varují před humanitární katastrofou, která zemi hrozí.

Opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM) v pondělí večer odvolalo protestní shromáždění, která plánovalo na dnešek. Odinga a Kibaki se dohodli na setkání v pátek odpoledne. Kibaki, který usiluje o vytvoření koaliční vlády s opozicí, ale odmítá její požadavek, aby se nejdříve vzdal funkce prezidenta. Opozice vznesla požadavek na opakování prezidentských voleb, které by se podle ní mohlo uskutečnit nejdříve za tři měsíce. Kibaki je ochoten vyhlásit nové volby, jestliže tento požadavek vznese Nejvyšší soud.

Situace v Keni vyvolává vzpomínky na genocidu ve Rwandě, která vypukla jen několik hodin poté, co se 6. dubna 1994 záhadně při startu zřítilo u Kigali letadlo s tehdejším prezidentem Juvenalem Habyarimanaou, patřícím ke kmeni Hutů. Podle některých názorů bylo letadlo sestřeleno, a šlo tak o atentát. Při následném vraždění bylo během 100 dní zabito kolem půl milionu lidí, převážně menšinových Tutsiů. Vraždění skončilo až poté, co tutsijští povstalci vedení nynějším prezidentem Paulem Kagamem porazili v červenci 1994 hutuské extremisty.

Povolební násilí v Keni
Zdroj: ČT24