Obamu podpořila guvernérka Arizony, ale i Will Smith

Washington - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obaman se dnes dočkal podpory dalších prominentních politiků - arizonské guvernérky Janet Napolitanové a bývalého senátora Garyho Harta. Na jeho stranu se postavil i jeden z nejpopulárnějších hollywoodských herců Will Smith.

Podpora Napolitanové má pro Obamu značný praktický význam. Demokratka Napolitanová je jednou z mála žen v USA v guvernérské funkci a patří k nejvlivnějším političkám v Arizoně, tedy státě, kde v předcházejících prezidentských volbách pravidelně vítězili republikáni a tentokrát by ho mohli získat podle analytiků demokraté. Primárky se zde budou konat 5. února.

Napolitanová je guvernérkou již dvakrát po sobě. Občas se o ní spekuluje jako o možné kandidátce na viceprezidenta nebo na ministerskou funkci v případné demokratické administrativě.

Obamu také podpořil Gary Hart, někdejší senátor z Colorada, který dvakrát neúspěšně kandidoval na prezidenta v 80. letech. Hart v té době patřil k nadějím Demokratické strany, než jeho ambice zlikvidovala nemanželská aféra.

Na Obamovu stranu se dnes také postavil černošský herec a rapper Will Smith. „Já a moje žena podporujeme Baracka Obamu a doufáme, že ho budeme podporovat i jako prezidenta USA,“ řekl Smith při tamější premiéře svého filmu Já, legenda.