FBI kvůli nezaplaceným účtům odpojili telefony

Americký Federální úřad pro vyšetřování má ostudu. Ze zprávy, kterou ve čtvrtek zveřejnil kontrolní úřad ministerstva spravedlnosti, vyplývá, že telefonické společnosti přerušily FBI linky pro odposlouchávání mezinárodních hovorů. Úřad totiž neplatil včas účty.

FBI prohrála na celé čáře v boji s vlastním zastaralým účetnictvím. Neplatila za napíchnuté telefony a přišla o odposlechy i o důkazy. Za víc než polovinu z tisíce zkoumaných linek odešly peníze pozdě nebo vůbec. Jedna kancelář dokonce sama dlužila 66 tisíc dolarů, tedy přes milion korun.

„Když si FBI nedokáže ohlídat něco takového, jako je zaplatit za telefon, co můžeme čekat, až budou stát před něčím složitějším,“ prohlásil bývalý agent FBI Mike German. Úřad tvrdí, že odpojení telefonních linek významně neohrozilo žádné probíhající operace. „Přerušení linek neznamenalo ohrožení národní bezpečnosti,“ řekl zástupce ředitele FBI John Miller.

S jeho tvrzením ale nesouhlasí ministerstvo spravedlnosti. Na zásadní problémy v hospodaření úřadu se navíc přišlo v podstatě náhodou – audit začal v roce 2006, poté, co se jeden ze zaměstnanců FBI přiznal, že ukradl 25 tisíc dolarů určených na telefonní účty.