Propuštěné kolumbijské rukojmí Rojasová se setkala se synem

Bogotá - Clara Rojasová, kterou před čtyřmi dny propustili kolumbijští povstalci, se opět setkala se svým synem. Ten se jí narodil před čtyřmi lety přímo v povstaleckém táboře. S malým Emanuelem, jehož otcem je jeden z únosců, ale strávila jen osm měsíců, pak jí bojovníci Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) podvyživené dítě odebrali. "Jsme velmi šťastní a chtěli bychom poděkovat všem přátelům na celém světě. Nemám slov, abych popsala to, co právě cítím," prohlásila Rojasová. Emanuel měl být původně součástí dohody o jejím propuštění, povstalci ale přiznali, že chlapce už nemají, testy DNA potvrdily, že žije v pěstounské rodině v Bogotě. Na návrat k matce proto budou muset dohlížet odborníci.

Propuštění dvou rukojmí vyjednal na několikátý pokus venezuelský prezident Hugo Chávez. Ten také vyzval Bogotu i Evropskou unii, aby hnutí FARC vymazaly ze seznamu teroristických organizací, zároveň ale odsoudil únosy lidí ze strany levicových povstalců.


FARC bojuje proti kolumbijské vládě od poloviny šedesátých let a hlavní zdroj jeho příjmů tvoří kromě obchodu s drogami právě únosy lidí a vydírání. V současnosti podle odhadů zadržuje až 700 rukojmích, včetně někdejší prezidentské kandidátky Ingrid Betancourtové, jejíž spolupracovnicí byla právě Rojasová.


FARC je podle amerického ministerstva zahraničí nejstarší a nejlépe vyzbrojená marxistická skupina v Kolumbii. USA, Evropská unie i Bogotá ji řadí mezi teroristické organizace. Podle některých odhadů má FARC na svědomí přes 120.000 mrtvých.

Clara Rojasová
Zdroj: ČT24