OBSE: Ruské volby nesplnily evropské standardy

Moskva - Nedělní parlamentní volby v Rusku nesplnily podle pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Rady Evropy mnohé demokratické standardy a nebyly spravedlivé. Novinářům to v Moskvě řekl předseda Parlamentního shromáždění OBSE Göran Lennmarker. Naopak pozorovatelé ze Společenství nezávislých států (SNS) dnes označili volby za svobodné a demokratické.

Volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu, s výrazným náskokem vyhrálo Jednotné Rusko vedené prezidentem Vladimirem Putinem. Neúspěšná opozice ale už od nedělního odpoledne upozorňovala na četná porušení volebního zákona.

Volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu, s výrazným náskokem vyhrálo Jednotné Rusko vedené prezidentem Vladimirem Putinem. Neúspěšná opozice ale už od nedělního odpoledne upozorňovala na četná porušení volebního zákona. Garri Kasparov dnes označil volby za „nejnečestnější a nejšpinavější v moderních dějinách Ruska“.

V prohlášení společné pozorovatelské mise OBSE a Rady Evropy se uvádí, že hlasování nebylo spravedlivé a nesplnilo mnohé ze standardů demokratických voleb a závazků v Evropě obvyklých, uvedla agentura RIA Novosti.

Šéf mise Parlamentního shromáždění Rady Evropy Luc van den Brande prohlásil, že musí upozornit na mnoho obav spojených s vývojem demokracie v Rusku. Politická stabilita a rozvoj země musí podle něj demokracii posilovat a upevňovat, a ne ji omezovat.

„V zemi chybí dělba státní moci,“ podotkl k tomu Lennmarker. „Toto nebyly volby, ale referendum ve prospěch prezidenta,“ dodal. Západní pozorovatelé také upozornili na rozhodující vliv prezidentského úřadu a prezidenta Putina osobně na výsledek voleb.

Česká zástupkyně v pozorovatelské misi Parlamentního shromáždění Rady Evropy, poslankyně Anna Čurdová (ČSSD), dnes ČTK řekla, že ona osobně by volila diplomatičtější výrazy. „V některých pasážích souhlasím, v některých nesouhlasím,“ prohlásila.

„Když chceme pomoci budovat demokratický systém, tak je potřeba výtky formulovat konstruktivně, a nikoliv negativně,“ míní česká poslankyně. Nedělní volby byly podle jejího názoru lepší než předchozí hlasování, kterého se jako pozorovatelka účastnila v roce 2003. „Ten posun k lepšímu je malý, ale určitě tady je,“ uzavřela.

Představitel ruské Ústřední volební komise Igor Borisov na kritiku reagoval slovy, že pozorovatelé OBSE a Rady Evropy si udělali názor jen na základě prohlášení předáků neúspěšných politických stran, kterým se výsledky hlasování nelíbily.

„Mrzí mne, že lidé tak vysokého postavení rozdávají natolik zaujatá a avanturistická hodnocení,“ řekl agentuře Interfax předseda ústředního výkonného výboru Jednotného Ruska Andrej Vorobjov.

„Zjistili jsme jasná zneužívání úřední moci,“ řekl novinářům van den Brande. Podle něj v mnoha ruských regionech státní úředníci využívali své administrativní možnosti ve prospěch nejsilnější strany, a to včetně možnosti ovlivnit využívání reklamního času a prostoru v médiích. V předvolební kampani neměli všichni účastníci voleb podle západní pozorovatelské mise rovné podmínky, předvolební kampaň byla vedena jasně ve prospěch vládní strany a hlasování samo nebylo v mnoha případech tajné.

„Pokud se Rusko označuje za řízenou demokracii, tak i volby byly řízené,“ poznamenal van den Brande v narážce na termín, který o současné situaci v Rusku používají kremelští politologové. V Rusku podle vlámského senátora nyní existuje jen formální demokracie. „Doufáme, že se stane evropskou,“ dodal.

Na nedělní volby v Rusku dohlíželo přes 300 pozorovatelů ze zahraničí. Ze Západu jich ale po průtazích a problémech s vydáváním víz přijelo jen několik desítek. Svou misi například zrušil Úřad pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR) OBSE, který je pověřen sledovat svobodu a rovnost voleb v členských zemích organizace. Na toto rozhodnutí tvrdě reagoval Putin, který ODIHR obvinil z toho, že jednal na pokyn z Washingtonu, aby zpochybnil legitimnost ruských voleb.

Pozorovatelé ze zemí SNS dnes průběh hlasování pochválili a vyzvali své kolegy z jiných organizací, aby se zachovali podobně.