Tepající srdce se podařilo vytvořit v laboratoři

Minneapolis – Vědci z Minnesotské univerzity v Minneapolis dokázali v laboratorních podmínkách vyrobit tepající srdce potkana. Postup prozatím nefunguje dokonale, přesto jde o velký úspěch orgánového inženýrství. V budoucnu se plánuje také využití kmenových buněk, tato metoda však ještě není plně zvládnuta.

V Americe zemře ročně 50 tisíc lidí, kteří se nedočkají transplantace srdce. Minnesotský tým vědců objevil nový způsob, jak srdce získat. Doris Taylorová, vedoucí výzkumného týmu, dodává: „Srdce je komplikovaný, nádherný orgán, nejsme chytřejší než příroda, tak jsme využili toho, co sama vytvořila.“

Napodobení struktury srdce in vitro, tedy při pěstování v umělých podmínkách, je velmi obtížné. V experimentu samotném  bylo srdce odebrané z potkana promyto roztoky smáčedel, což způsobilo rozbití buněk. Zůstala jen základní kostra orgánu tvořená extracelulární matrix - mimobuněčnou základní hmotou. Ta byla poté osazena srdečními buňkami získanými z plodu a mláďat potkana. Když se buňky uchytily, začali vědci srdce mechanicky a elektricky stimulovat.

První známky kontrakcí se objevily čtvrtý den po stimulaci buněk a po osmi dnech již vytvořené srdce začalo pumpovat krev. Výkon srdce však činil pouhá dvě procenta oproti orgánu dospělého potkana.

I přesto se dá objev komentovat jako zásadní. Americký tým plánuje v příštích pokusech použít kmenové srdeční buňky. Konečnou metou je vyprodukovat srdce z buněk pacienta.