Chertoff: USA ohrožuje terorismus z Evropy

Londýn - Stále větší teroristická hrozba americké bezpečnosti pochází z Evropy. Spojené státy by proto měly posílit vstupní kontroly i pro cestující ze zemí, které mají s USA bezvízový styk. V rozhovoru, který dnes vysílal britský rozhlas BBC, to řekl americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff.

V poslední době nás znepokojuje možnost, že se Evropa stává platformou pro ohrožení Spojených států, řekl Chertoff. Sledujeme vzestup terorismu, který vzniká v Evropě, dodal a jako příklad uvedl pumový útok na příměstské vlaky v Madridu v roce 2004 a nedávno zamřená spiknutí v Británii a Německu.

„Z toho plyne, že teroristé se stále více dívají na Evropu jako na cíl i jako na platformu pro teroristické útoky,“ prohlásil.

Podle něj je důležité posílit bezpečnostní kontroly cestujících do USA. V souvislosti s možným proniknutím teroristů do USA připomněl zejména bezvízový program, který platí pro většinu západoevropských zemí.

I když Washington podle něj nemá v úmyslu bezvízový styk zrušit, chce „posílit některá bezpečnostní opatření v tomto programu“. Zmínil především online registraci, která umožní americkým úřadům ještě před odletem prověřit turisty z bezvízových zemí.

Fakt, že od 11. září 2001 nebyl v USA teroristický útok, podle Chertoffa vedlo v zemi „k určitému pocitu nepodloženého uspokojení“. „Když se rozhlédnu po světě a podívám se, co se děje v Británii, Německu, Španělsku a na Bali, nevidím, že by terorismus ustupoval. Vidím Al-Káidu, která se osměluje,“ řekl.