Svět si dnes připomíná boj proti nemoci AIDS

Praha/Johannesburg - Dnešek je mezinárodním dnem boje proti nemoci AIDS. Na celém světě je virem, který ji způsobuje, nakaženo víc než 33 milionů lidí. V jihoafrickém Johannesburku proběhne pod záštitou bývalého prezidenta Nelsona Mandely další ze série koncertů hvězd populární hudby na podporu boje proti AIDS.

Svět si dnes připomíná smrtelnou nemoc, proti níž neexistuje vakcína. Virus, který způsobuje fatální selhání imunitního systému, se šíří pohlavním stykem nebo nákazou krve při transfúzi. Poprvé vědci chorobu AIDS popsali v roce 1981. Její kořeny v posledních letech vystopovali do středu Afriky, kde se na člověka přenesla z opic a lidoopů lovených na maso. „Mnoho lidí si myslí, že existuje léčba. To není pravda. Lidé, kteří berou léky, trpí infekcí, a když je brát přestanou, virus znovu propukne. Je důležité lidem vysvětlovat, že AIDS nezmizela, šíří se a lidé se musí proti nákaze chránit,“ vysvětluje Luc Montaignier, který virus HIV objevil.

Americký prezident George Bush slíbil zvýšení objemu peněz, kterými USA v Africe financují retrovirální léky, prevenci a péči o nemocné. Afriku chce začátkem příštího roku poprvé navštívit: „Letos v květnu jsem požádal Kongres, aby zdvojnásobil původně slíbené množství peněz. V příštích pěti letech dáme na boj proti AIDS 30 miliard dolarů. Tyto peníze amerických daňových poplatníků pomohou zaplatit léčbu pro 2,5 milionu pacientů,“ dodává.

Dva a půl milionu lidí se na světě virem HIV nakazilo jenom za letošní rok. Podle zpřesněného odhadu Světové zdravotnické organizace na celém světě s virem HIV nebo nemocí AIDS přežívá víc než 33 milionu lidí. Nejvíc postižených – dvě třetiny - je v subsaharské Africe. V jejich podmínkách AIDS zůstává nejen nemocí, ale hlavně obrovským sociálním a ekonomickým problémem.