V Turecku havarovalo letadlo, nikdo nepřežil

Ankara - Havárii dopravního letadla turecké nízkonákladové společnosti Atlasjet, které se dnes po půlnoci SEČ zřítilo na jihozápadě Turecka, nepřežil nikdo z 56 osob na palubě. Oznámil to v ranních hodinách v turecké televizi ředitel letecké společnosti Tuncay Doganer. Neštěstí se odehrálo při přistávání na letiště města Isparta. Mezi oběťmi údajně nejsou žádní zahraniční turisté.

Podle televizní stanice CNN-Türk se již záchranářům podařilo nalézt obě takzvané černé skříňky, do nichž se zaznamenávají všechny údaje související s letem stroje směřujícího z Istanbulu. Příčina havárie ale zůstává zatím stále nejasná.

„Záchranné týmy našly vrak letadla. Nikdo nepřežil,“ řekl Doganer v televizní tiskové konferenci. Rovněž ministr dopravy Binali Yoldirim potvrdil, že „poblíž trosek letadla nejsou žádné známky života“.

Stroj typu McDonnell Douglas 83 se sedmičlennou posádkou, který vzlétl z istanbulského letiště ve čtvrtek ve 22:51 SEČ, přepravoval 49 cestujících, ve všech případech šlo o osoby turecké národnosti. Že na palubě letadla nebyli žádní čeští občané, potvrdila ČTK i mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Podle agentury Anadolu nacházejí záchranáři kusy těl obětí rozeseté na velké ploše. Těla několika cestujících ale zůstala i po dopadu stroje připoutána bezpečnostními pasy na sedadlech. Řadu obětí, jejichž těla byla rozmetána do širokého okolí, bude možné identifikovat jen velmi obtížně, řekl reportérovi agentury AP představitel hasičů Osman Emir.

Letadlo se ztratilo z radaru v 0:55 SEČ, těsně před přistáním. Krátce předtím pilot oznámil kontrolní věži na letišti v Ispartě, že je na dohled a že zahajuje klesání.

Policejní vrtulníky lokalizovaly trosky letadla až po mnohahodinovém pátrání v hornaté a těžko přístupné oblasti poblíž vesnice Cukuroren ležící ve výšce 1500 metrů asi deset kilometrů od letiště, a to mimo plánovaný letový koridor. „Nechápeme, jak se letadlo ocitlo v těchto místech,“ prohlásil guvernér Isparty Şemsettin Üzgün.

Na místě neštěstí pracují od rána týmy expertů, těžká technika zpřístupnila v hustě zalesněné oblasti přístup cestu k troskám, které jsou rozeseté po velké ploše. „V místě dopadu leží jen přední část trupu, z křídel nezůstalo naprosto nic,“ konstatoval Üzgün.

Podle prvních zjištění nebyly za havárií stroje nepříznivé povětrnostní podmínky. Meteorologické záznamy potvrzují, že v době, kdy letadlo zahájilo klesání, panovalo příznivé počasí, zdůraznil Doganer.

„Nepršelo, nesněžilo, ani nebyla žádná bouřka. Stroj neměl technické problémy. Pilot komunikoval s kontrolní věží až do okamžiku, kdy letadlo zmizelo z obrazovek,“ prohlásil Doganer. Ujistil, že posádku stroje tvořili zkušení lidé.

Turecké sdělovací prostředky již zveřejnily seznam cestujících; řada jejich příbuzných se shromáždila na letišti v Istanbulu, aby získala alespoň nějaké informace o tom, co se stalo. Podle Anadolu byla mezi pasažéry i skupina vědců, kteří letěli do Isparty, aby se na tamější univerzitě zúčastnili konference o fyzice.

Naposledy došlo v Turecku k velkému leteckému neštěstí v roce 2003, kdy se letadlo tureckých aerolinií roztříštilo poblíž Diyarbakiru na východě země. Tehdy zahynulo 75 lidí.

Nízkonákladová společnost Atlasjet, která operuje od roku 2001, zajišťuje letecké spojení nejen v rámci Turecka, ale i do zahraničí. Podle tureckých úřadů zatím žádný z jejích strojů nebyl spojován s nějakým obdobným tragickým neštěstím.